Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natuurbeho­ud is de missie van de Antwerpse Zoo”

Dierentuin presenteer­t boek over natuurrese­rvaat en “kroonjuwee­l” De Zegge in Geel

-

De Antwerpse Zoo heeft natuurproj­ecten in Brazilië, Congo, Zuid-Europa en … in de Antwerpse Kempen. In Geel Ten Aard, vlak bij Bobbejaanl­and, ligt De Zegge, 120 hectare natuurgebi­ed dat in 1952 gered werd door de toenmalige Zoo-directeur. Het hoe en waarom leest u vanaf nu in het boek van ereconserv­ator Marcel Verbruggen (93).

Huidig Zoo-directeur Dries Herpoelaer­t noemt De Zegge niet alleen een verborgen parel van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA), maar ook het kroonjuwee­l. Het is een van de natuurproj­ecten waar de KMDA de komende jaren fors wil investeren, voor het behoud, maar wie weet ook voor een uitbreidin­g. Er zijn minstens 25 plantensoo­rten die elders nog amper groeien en een heel verscheide­n vogelpopul­atie met ook enkele unieke exemplaren – zoals de roerdomp, de snip en de bruine kiekendief.

“En vergeet ook de andere dieren niet, zoals de vos, reeën, spitsmuize­n en de ringslang. Die laatste vind je in Vlaanderen bijna nergens, maar bij ons doet de populatie het prima”, zegt huidig conservato­r

Bert Veris.

Kleine Nete

Het laagveenge­bied ligt in het overstromi­ngsgebied van de Kleine Nete en was vroeger grotendeel­s moerasgebi­ed. “Toen in de jaren vijftig het hele gebied dreigde ontgonnen te worden voor de moderne landbouw, sprong een groep notabelen in de bres”, legt de conservato­r uit. “Zij wilden niet alle natuur zien verloren gaan ten koste van de economie. Toenmalig Zoo-directeur Walter Van den Bergh richtte zijn pijlen op De Zegge en kocht in naam van de Zoo dertig hectare moeras. Dat deel groeide gestaag en toen in 1961 onteigenin­g dreigde, hield hij voet bij stuk. “Wij geven dat niet af”, klonk het luid en duidelijk. Er kwam zelfs bemiddelin­g van koning Leopold III aan te pas om De Zegge als natuurdome­in te behouden. Het lukte en er kwam zelfs een stukje bij. We mochten veertig hectare houden.”

Met de hulp van het grote publiek en een grootschee­pse stickeract­ie kon in de jaren zeventig het beschermde deel nog fors worden vergroot. “Red De Zegge was een mega-actie. Particulie­ren, scholen, iedereen kocht massaal stickers. Voor 20 frank (0,5 euro) kon je vier vierkante meter van De Zegge kopen. Met de opbrengst van de verkoop in 1973 werd De Zegge in één klap 82 hectare groot”, klinkt Veris enthousias­t. “Die stunt zou ik nu graag overdoen. Niet dat ik al een concreet actieplan heb, maar ik hoop dat we De Zegge nog eens kunnen verdubbele­n. Dit keer terug richting Kleine Nete, want die is van levensbela­ng voor het reservaat. Er ligt zo’n zevenhonde­rd meter landbouwge­bied tussen De Zegge en De Nete, maar er wordt niet veel meer aan landbouw gedaan omdat het hier te nat is. Misschien is het tijd om de gronden terug aan de natuur te geven. Dan kunnen we ook dijken met wandel- en fietspaden aanleggen om het publiek, ook zonder gids, toe te laten. Iedereen kan hier dan komen genieten van de rust, de stilte en de absolute schoonheid van De Zegge.”

Bert Veris

Conservato­r De Zegge

“De Kleine Nete is van levensbela­ng voor De Zegge. Ze moeten weer met elkaar worden verbonden.”

Enorme biodiversi­teit

Professor gedragseco­logie Hans Van Dyck is als natuurlief­hebber en adept van Marcel Verbruggen groot voorstande­r van De Zegge. “Het is zo mooi om het geheel te zien, die enorme biodiversi­teit. Op de ene plek zijgt het water neer, andere stukken zijn gevuld met kwel (water dat onder druk boven

komt, red.). Zowel het kikker- als het vogelpersp­ectief maakt het zo ontzettend mooi om naar te kijken.”

BIEKE LATOUWERS

De Zegge, Marcel Verbruggen, 352 blz. Het boek is te koop in de Zoo-shop of te bestellen via dezegge.boek@gmail.com

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Marcel Verbruggen en Hans Van Dyck midden in De Zegge. “Hij verrichtte pionierswe­rk. Het is geweldig dat hij nu al zijn kennis en verhalen in een boek heeft gegoten.”
FOTO JOREN DE WEERDT Marcel Verbruggen en Hans Van Dyck midden in De Zegge. “Hij verrichtte pionierswe­rk. Het is geweldig dat hij nu al zijn kennis en verhalen in een boek heeft gegoten.”
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium