Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beurteling­s verkeer van schepen is mogelijk

Geen noemenswaa­rdige vertraging­en meer op Albertkana­al in Herentals

-

Op de oever van het Albertkana­al in Herentals, vlak bij de plaats waar dinsdag een binnenschi­p is gezonken, staan de volgende dagen de klok rond dijkwachte­rs van De Vlaamse Waterweg.

“Naast het gezonken schip is beurteling­s scheepvaar­tverkeer mogelijk en onze mensen moeten ervoor zorgen dat dit veilig verloopt”, legt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg uit. “Dat wil zeggen dat ze via gsm of marifoon contact hebben met de schippers die eraan komen en afspreken wie mag passeren en wie even moet wachten. Deze regeling zorgt hoogstens voor een paar minuten vertraging, maar meestal kan iedereen vlot passeren.”

Behalve op zondag kan er dag en nacht worden gevaren op het Albertkana­al en dus zullen er ook constant dijkwachte­rs aanwezig zijn.

De verzekerin­gsmaatscha­ppijen zijn intussen klaar met het aanbestedi­ngsdossier voor de berging, maar die zal pas ten vroegste volgende week plaatsvind­en. “Er wordt wellicht gewerkt vanaf de rechteroev­er. De linkeroeve­r is moeilijker omdat uitgereken­d op de plaats waar het schip is gezonken de hoogspanni­ng boven het kanaal hangt. Bergers moeten hoge kranen kunnen opzetten en het is dus uitkijken waar je die precies gaat plaatsen.”

Gisteren zijn ook opnieuw stalen genomen van het water rond het gezonken schip. Het zorgt niet voor milieuprob­lemen.

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Dijkwachte­rs regelen het verkeer op het Albertkana­al.
FOTO MARC PEETERS Dijkwachte­rs regelen het verkeer op het Albertkana­al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium