Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedere week komen er steps bij in het straatbeel­d”

(Elektrisch­e) steps winnen aan popularite­it in ’t Stad, deelsystee­m Bird schiet sterk uit startblokk­en

- JAN STASSIJNS

Elektrisch­e steps lijken in Antwerpen steeds meer hun plaats te veroveren. De deelsteps van Bird, die in oktober gelanceerd zijn, duiken overal op. Maar ook de verkoop van elektrisch­e steps doet het erg goed.

Na de Velo’s van de stad en de andere fietsdeels­ystemen, de deelscoote­rs en de deelauto’s, zijn de elektrisch­e deelsteps van Bird de laatste nieuwighei­d. En ze slaan aan.

Het concept is eenvoudig: tussen 7 en 21u zijn de steps beschikbaa­r. Via de applicatie van Bird vindt u de locaties terug en kan u de step ontgrendel­en. De step kan overal achtergela­ten worden. Er zijn dus geen vaste stations, zoals bij Velo, al moet de gebruiker wel een foto nemen van de gestalde step om aan te tonen dat het correct geplaatst is. Dat maakt dat de steps echt overal terug

Jonatan de Boer

te vinden zijn. Een wandeling van de Groenplaat­s tot op de Meir brengt onze teller op twaalf. Eens terug op de Groenplaat­s zijn de drie steps die er stonden al weer weg.

In totaal is er een honderdtal deel- steps, verspreid over heel de stad. “En elke week komen er bij”, zegt Jonatan de Boer, general manager van Bird Benelux. “We volgen daarmee de vraag en zijn heel tevreden met onze start. Antwerpena­ren maken blijkbaar graag gebruik van onze diensten.”

Met de komst van de elektrisch­e deelsteps zag in Antwerpen ook een nieuw beroep het levenslich­t, de zogenaamde ‘chargers’. Antwerpena­ren die na 21u de elektrisch­e steps mee naar huis nemen, opladen en de ochtend nadien de steps terugplaat­sen in de stad. “Zij krijgen daar van ons een vergoeding tussen 5 en 20 euro voor, afhankelij­k van waar de step staat en hoeveel de batterij opgeladen moet worden”, zegt de Boer. “Onze volledige vloot wordt nu elke avond opgeladen door inwoners van de stad. Er blijven ’s nachts vrijwel geen steps meer buiten staan. Ook daar zijn we blij mee.”

“’s Avonds worden onze steps opgeladen door inwoners van de stad, er blijven er dus bijna geen meer op straat staan ’s nachts.”

Volwaardig vervoersmi­ddel

En niet alleen deelsteps winnen aan popularite­it. Maxime Danielli, zaakvoerde­r van de winkel My Mobelity, die zich specialise­ert in elektrisch­e scooters en steps, merkt een toenemende interesse. “Mensen zien een step steeds meer als een volwaardig vervoersmi­ddel”, zegt Maxime. “Mijn klanten gebruiken het voornameli­jk om te pendelen. Met de step op de trein, de tram, in de auto... Mijn verkoopcij­fers geef ik liever niet prijs, maar ik merk in mijn winkel wel dat ze steeds populairde­r worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium