Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het gezicht van Ibiza komt uit ’t Stad

Blog van Barbara Poedts (33) over feesteilan­d haalt 11.000 leden in tien maanden tijd

- GREG VAN ROOSBROECK

Besos de Ibiza,

een blog met reistips over Ibiza, heeft in tien maanden tijd 11.000 Facebookfa­ns gehaald en is daarmee de grootste Nederlands­talige blog over het eiland. Het gezicht van de website woont deels in Antwerpen en deels op Ibiza.

Het is een koude winterdag in februari als Barbara Poedts (33) haar eerste bericht online gooit op haar nagelnieuw­e blog

“Een wintervide­o over Cala Comte”, weet ze nog. “Dat is een strandje op Ibiza dat elke zomer vol ligt met toeristen. Maar in de winter zit daar natuurlijk geen kat. Het was een beeld dat mensen niet kennen en dat werkte meteen.”

Het begon voor Barbara, die nog copywritin­g deed voor de modeen beautysect­ie van Vitaya.be, als een leuk project. “Vijf jaar geleden ben ik met mijn vriend voor het eerst naar Ibiza geweest. Hij komt er al 25 jaar en leerde me alles over het eiland. Toen begonnen mensen mij te contactere­n voor tips, informatie en hulp bij het plannen van hun reis. Het leek me gemakkelij­ker om een blog te beginnen. Dan konden ze daar alles op vinden.”

de

Ibiza.

Kwallenpla­ag

Besos

Barbara staat erop dat ze alle berichten zelf schrijft. “Eigenlijk zijn we een team, want mijn vriend verzorgt de lay-out. Maar we nemen ook alle foto’s zelf en gebruiken zelden iets van het internet. Dat zou te makkelijk zijn. Bovendien geeft eigen beeldmater­iaal net die persoonlij­ke toets.”

Barbara Poedts

Blogster ‘Besos de Ibiza’

Om die beelden zelf te kunnen nemen, pendelt Barbara tussen woonplaats Antwerpen en Ibiza, waar het koppel intussen ook een appartemen­t heeft. “We zijn ook nu weer volop aan het inpakken, want straks zijn we weg. Ibiza is geen winterbest­emming, maar in november kan het er best nog aangenaam zijn.”

Op het Spaanse feesteilan­d laat ze zich leiden door eigen ingevingen en het lokale nieuws van de dag. Daardoor gaat erg breed. “Als een touroperat­or de vluchten naar Ibiza voor 2019 vrijgeeft, dan schrijf ik dat natuurlijk. Maar als het eiland zoals vorige zomer met een kwallenpla­ag zit, inclusief Portugese oorlogssch­epen, dan schrijf ik dat ook. Met eigen foto’s van de kwallen. Dat bericht heeft heel goed gewerkt.”

Besos de Ibiza

De berichten die doorgaans het best draaien, zijn de

van geheime tunnels over verborgen stranden tot zelfs de ruïne van een discotheek. Maar ook het nieuws over vier extra flitspalen die de overheid enkele

“Ik heb al een tattoo van Ibiza en binnenkort laat ik er ook een van een Antwerps handje zetten.”

Flitspalen

secret

hotspots: maanden geleden geplaatst heeft, sloeg in als een bom. “We hebben dat gebracht met een zelfgemaak­t kaartje waarop de locaties van de palen staan en dat heeft 2,8 miljoen mensen bereikt. Zoiets interessee­rt de lezers natuurlijk. Je zal als toerist maar geflitst worden met je huurautoot­je. Maar ook de Nederlands­taligen die op Ibiza wonen, hebben dat bericht opgepikt.”

Tatoeages

Barbara haalt voorlopig geen inkomsten uit haar blog. “Ik heb eens een gratis boottochtj­e gekregen. te werken. Het leuke aan dit project is dat ik het volledig uit handen heb gegeven. Iedereen die meewerkt, bepaalt zelf de kleur en de techniek. Dat zorgt voor een kleurrijk en fel resultaat, maar dat past net in heel het barokgegev­en.” Maar zoiets gebeurt niet vaak. Het is natuurlijk leuk als ik iets krijg, maar dat is niet mijn motivatie. Ik heb gewoon veel informatie over het eiland en die wil ik graag delen. Al zou het in de toekomst wel leuk zijn om er ook iets aan te verdienen.”

Intussen wordt Barbara een bekend gezicht. “Ik stond in een winkeltje in Ibiza-stad toen twee meisjes me vroegen of ik ‘die van

was. Ze hadden me herkend aan mijn rode haar. Ze vertelden me dat ze een dag eerder een van mijn bezocht hadden. En dat ze mijn

Besos de Ibiza’

secret hotspots

De laatste week voor de deadline kwam de groep dagelijks samen. “In het begin van het project verliep het contact nog redelijk stroef, ik ben een kunstenaar en geen sociaal werker. Die contacten moeten groeien. Door elkaar elke week blog zo leuk geschreven vonden. Dat deed veel deugd.”

Inmiddels bezegelde Barbara haar voorliefde voor het Spaanse eiland met een tatoeage. “Het woord Catalaans voor Ibiza. En voor het einde van het jaar wil ik een tatoeage van een Antwerps handje. Ik heb even gedacht aan het Antwerpse wapenschil­d, maar dat krijg ik nooit op mijn veel te smalle bovenarmen. Ik mag oorspronke­lijk dan wel van Haacht in Vlaams-Brabant zijn, mijn liefde gaat uit naar Antwerpen en Ibiza.”

Eivissa, te zien, is er wel een band ontstaan, ook binnen de groep. Dat is leuk, want het is een heel diverse bende van senioren, mensen van buitenland­se origine en jongere deelnemers. Een deel van de groep wil in de toekomst ook verder blijven samenwerke­n.”

Voor Rommelaere was het barok tapijt niet het eerste project waarin hij samenwerkt­e met amateurs. Vijf jaar geleden maakte hij een tentoonste­lling, ook in Merksem, van breiwerk in samenwerki­ng met senioren. “Ik kom nu nog elke week samen met de vrouwen die toen meewerkten. Het zijn vriendinne­n geworden.”

Het wandtapijt van de groep Merksemnaa­rs is nu anderhalve maand te bezichtige­n in het districtsh­uis. Daarna verhuist het naar Bib Park te Merksem. In het voorjaar zal het ook in onder meer Atlas en Bibliothee­k Permeke te bewonderen zijn.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Barbara Poedts op haar balkon in Antwerpen. Binnenkort vertrekt ze weer naar Ibiza. “Het mag dan wel geen winterbest­emming zijn, in november is het er nog aangenaam vertoeven.”
FOTO JEROEN HANSELAER Barbara Poedts op haar balkon in Antwerpen. Binnenkort vertrekt ze weer naar Ibiza. “Het mag dan wel geen winterbest­emming zijn, in november is het er nog aangenaam vertoeven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium