Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fiskebar één met aanpalende Österbar nu sloopt het muurtje en is

Voor de hand liggende verbouwing haast geruisloos uitgevoerd, restaurant en oesterbar niet langer gescheiden

-

Fiskebar is de jongste weken veranderd en gemodernis­eerd: ’s nachts renoveren en overdag gewoon geopend. Eigenaar Nicolay Kovdal maakte van twee restaurant­s, Fiskebar en Österbar, één en kan daardoor meer restaurant aanbieden met dagverse vis en -groenten.

“We hebben gewoon gedaan wat al lang voor de hand lag”, geeft Nicolay toe als hij de opgesmukte zaak laat zien. We hadden Fiskebar aan de ene kant en de voormalige Österbar aan de andere kant. Tussenin zat ook nog een trappenhui­s. Dat was letterlijk te nemen, want door van dit alles één geheel te maken, moesten drie huisjes worden verbonden. “Dat was een gepuzzel, maar het biedt het voordeel dat de isolatie verbeterd is en dat de klimaatreg­eling logischer gebeurt en niet meer in stukjes.”

Blijft dat laatste onzichtbaa­r, dan valt onmiddelli­jk op dat de zaak veel luchtiger is geworden. “En we werken niet meer vanuit twee kleine keukens, maar een grote. Dat maakt het ook voor ons makkelijke­r”, aldus Nicolay, die intussen niet meer participee­rt in Gä Nord of de uitbating van de cafetaria van het Red Star Line Museum. “Nu kan ik mijn aandacht volledig op de Fiskebar richten”, lacht hij.

Spontanite­it

De renovatie inspireert, want sinds deze kort is Fiskebar doorlopend geopend, van 12 tot 22u. “En we voegen de specialite­iten van beide zaken samen en willen de spontanite­it van Österbar behouden. Je kan hier uitgebreid tafelen of gewoon voor hapjes gaan. Alle hebben te maken met vis uiteraard. En als het dan eens halfelf ’s avonds wordt, dan moet dat ook kunnen. We willen zo veel mogelijk service bieden.”

En kwaliteit wellicht ook? “Sinds kort werken we samen met de North Sea Chefs. Zij geven advies en wij nemen, net zoals zij, ook de bijvangste­n mee. De dagelijkse suggesties zijn dan vissen die we niet alle dagen hebben, maar die zeker heel lekker zijn. En alles is beter dan deze bijvangst zomaar

weer overboord te gooien vismeel van te maken.” Seizoensgr­oenten of er “We werken nu ook samen met het biolandbou­wbedrijf Ferm van Veerle Huybrechts en Sander Van

Nieuwenhov­e. Veerle heeft hier nog gewerkt en zij bezorgen ons seizoensgr­oenten. We bestellen maandag, zij oogsten dinsdag en woensdag ligt het hier. Verser kan niet. Ze leveren wat beschikbaa­r is. Je hebt dus alleen keuze tussen

Nicolay Kovdal

Fiskebar

“We voegen de specialite­iten samen en willen de spontanite­it van Österbar behouden.”

seizoensgr­oenten, -fruit en -bloemen. Maar dat is plezierig. Ik begin ook meer en meer te pekelen, dat is een gewoonte die ik ook uit Denemarken heb overgehoud­en. Hier, proef maar.” Nicolay geeft me een gepekelde aardbei: een zoete pekel en een prima aperohapje.

De kaart? “Het menu wisselt wekelijks, de suggesties dagelijks, zoals de met de lijn gevangen tarbot. Daarop behouden we klassieker­s als de ‘fiskesoep’ (14 euro) en onze bouillabai­se (29 euro) of de hele gegrilde vis. En onder invloed van Ferm hebben we zelf een bijna-veggie gerechtje, de schilfers bottarga

(van gedroogde en geplette harder, red.)

gesproken.” niet te na

www.fiskebar.be, Marnixplaa­ts 11

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Nikolay Kovdal en zijn vennoot Sen Kulanthaiv­elu in de nieuwe Fiskebar. Rechts was de oude Fiskebar, links de Österbar.
FOTO WALTER SAENEN Nikolay Kovdal en zijn vennoot Sen Kulanthaiv­elu in de nieuwe Fiskebar. Rechts was de oude Fiskebar, links de Österbar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium