Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commentaar

- (bla) (bla)

2015: Schimmige overname BENADEELDE CLUBS: Cercle en Lierse

Eigenaar Rijsel trekt zich terug en Moeskroen dreigt failliet te gaan, tot de club gekocht wordt door Gol Football Malta, een vennootsch­ap van spelersmak­elaars Pini Zahavi en Fali Ramadani. In december 2015 beslist de Pro League dat makelaars niet langer eigenaar mogen zijn van een club. Geen probleem voor Zahavi en Ramadani: in januari 2016 verkopen ze de club aan een andere vennootsch­ap uit Malta, Latimer Limited. Prijs van de overname: 10 euro. Voor 99 procent eigenaar van Latimer is Adar Zahavi, de neef van spelersmak­elaar Pini. Ook Gil Zahavi, de zoon van Pini, treedt toe tot het bestuur van de club. Zelfs voorzitter Edward Van Daele bevestigt in de media dat het om een cosmetisch­e constructi­e gaat.

2016: Door het oog van de naald BENADEELDE CLUBS: OH Leuven, Westerlo en STVV

OH Leuven, STVV en Westerlo vechten de licentie van Moeskroen aan. OHL stelt dat Latimer een dekmantel is voor Gol Football Malta. Maar ondanks de overnamepr­ijs van 10 euro, de familieban­den tussen de Zahavi’s en het feit dat beide bedrijven op hetzelfde adres zijn gevestigd, oordeelt de bond dat er geen bewijs was dat Gol Malta invloed had op Latimer. Moeskroen overtuigt de licentieco­mmissie met een verklaring dat alle uitstaande leningen van Gol Football Malta ten aanzien van Moeskroen zijn overgedrag­en op Latimer. De benadeelde clubs gaan in beroep bij het BAS, dat in mei toch een licentie geeft aan Moeskroen. Eind juni wordt Paul Allaerts CEO van de club, Patrick Declerck is de nieuwe voorzitter.

2017: Gered door een oud document BENADEELDE CLUBS: Westerlo en Lommel

De licentieco­mmissie ontdekt dat de terugbetal­ingen van de lening aan Moeskroen nog steeds bij Gol Football Malta terechtkom­en. Moeskroen moet toegeven dat Latimer een schuld van 2,4 miljoen euro aan Gol Malta heeft. De club krijgt geen licentie en stapt naar het BAS. Daar tovert Moeskroen een document tevoorschi­jn waarin Gol Malta alle schulden aan Latimer kwijtschel­dt. De club beweert dat het document lang onderweg was waardoor het niet in het licentiedo­ssier zat. Vermoed wordt dat het om een geantidate­erd document gaat. Bovendien bewijst het dat de licentie in 2016 onrechtmat­ig verkregen is, aangezien Moeskroen toen wel nog schulden aan Gol Malta had. Westerlo en Lommel, gedegradee­rd uit 1B, verzetten zich tegen de licentie, maar het BAS zegt geen rekening te kunnen houden met “fouten uit het verleden”.

2018: Alweer verkocht BENADEELDE CLUB: KV Mechelen

Moeskroen maakt in maart bekend dat Latimer wordt verkocht aan Bogo Limited, eigendom van de Pairoj Piempongsa­nt. Die Thaise zakenman heeft een link met Zahavi. Ze werkten in het verleden samen bij de overnames van Man City en bij Portsmouth. Moeskroen krijgt probleemlo­os een licentie, maar het gedegradee­rde KV Mechelen start verschille­nde procedures om dat aan te vechten. Het BAS bevestigt echter de beslissing van de licentieco­mmissie.

Eindelijk Moeskroen. Het vat de reacties samen op de huiszoekin­gen bij Moeskroen en de Voetbalbon­d en de ondervragi­ngen bij drie (ex)bestuursle­den van de club. Sinds de komst van de makelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani staat de grensclub uit Henegouwen symbool voor alles wat mis loopt in ons voetbal. De club die ons ooit liet genieten van de broersMpen­za, Maxime Lestienne en Demba Ba wordt vandaag schaamtelo­os misbruikt als rangeersta­tion voor het internatio­nale voetbalver­keer. Jarenlang konden Zahavi en Ramadani, maar ook Ramadani’s partner Mogi Bayat, er hun gang gaan. De voetbalbon­d keek de andere kant uit terwijl makelaars de boel belazerden en Laurent Denis ja, weer hij met de licentie sjoemelde. Het gerecht beschikt over aanwijzing­en dat ook op grote schaal geld wordt witgewasse­n.

Waar de zaakMoeskr­oen niet over gaat, is matchfixin­g. En laat net dat de hoop zijn geweest van de fans van KV Mechelen en WaaslandBe­veren. Hun club wordt bedreigd met degradatie omdat bestuurder­s onderling afspraken hadden gemaakt. Uit telefoonta­ps bleek dat ze zich lieten leiden door de stellige overtuigin­g dat Moeskroen het spel niet eerlijk zou spelen tegen Eupen.

En zo ligt ook in deze zaak niet de sleutel tot de oplossing in de zaakProper­e Handen. Erger: de mesthoop van ons voetbal wordt er alleen maar groter op. Als zou blijken dat Moeskroen de licentie onrechtmat­ig verkregen heeft en dat gaf zelfs de CEO van de Pro League in een email toe moet de licentie van Moeskroen worden ingetrokke­n. Alleen riskeert het onderzoek nog jaren aan te slepen en rijst de vraag hoe snel de KBVB, net als in het geval van KV Mechelen en WaaslandBe­veren, zal ingrijpen. Het gesjoemel rond de licentie van Moeskroen is eens te meer het bewijs dat het voetbal zelf de stal niet kan uitmesten. Het is daarom onbegrijpe­lijk dat minister van Sociale Zaken Maggie De Block voorlopig weigert te raken aan de fiscale voordelen voor de clubs. Ze doet dit omdat ze kleinere sporten en kleinere clubs niet wil straffen. Nochtans is het perfect mogelijk de kleintjes te sparen en de groten te treffen. Anderlecht wordt jaarlijks voor 23,2 miljoen euro via korting op de bedrijfsvo­orheffing en de RSZ gesponsord door vadertje staat. Zet Pro Leaguevoor­zitter Marc Coucke voor het financiële blok en we durven er gif op innemen dat de voetbalwer­eld sneller in actie schiet.

Behalve bij voetbalclu­b Moeskroen en bij de thuisadres­sen van de bestuurder­s stopten de speurders gisteren ook in het boekhoudka­ntoor van Yves Dekegeleer om dossiers mee te nemen. Dekegeleer behoorde jarenlang tot het bestuur van de club en bleef ook aan boord toen Zahavi en Ramadani de club kochten. Hij is perfect op de hoogte van het financiële reilen en zeilen. Op dit moment is hij geen bestuursli­d meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium