Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zesdaagse

-

Robbe Ghys (21) heeft honger. Naar zeges in zesdaagsen. Te beginnen in Gent, waar hij met Kenny De Ketele een van de topfavorie­ten is. Opmerkelij­k: hét Belgische supertalen­t van de piste doet het zonder vlees in het Kuipke. “Topsport en vegetarism­e combineren is niet makkelijk, maar ik bewijs dat het kan.”

Enkele uren voor de start van de tweede dag van de Gentse Zesdaagse. Terwijl De Ketele, Keisse en co een steak of een halve kip verorberen in de kantine van het Kuipke, eet Robbe Ghys pasta met een beetje kaas en tomatensau­s. Als ontbijt had hij al pannenkoek­en en een smoothie achter de kiezen. En een broodje brie met noten. Geen vlees of vis voor de Limburger. “Sinds mijn achtste ben ik vegetariër. Op advies van mijn twee jaar oudere zus Hanne. Zij praatte op mij in:

Ik ben dat beginnen geloven en op een bepaald moment weigerden we thuis ons vlees op te eten. Tot wanhoop van mijn ouders. Finaal zijn ze gezwicht. Ik ben nu echt vegetariër uit overtuigin­g. Het is goed voor het milieu en we besparen er veel dierenleed mee.”

Maar kan je als vegetariër topsportpr­estaties leveren? “Jazeker, het komt er dan op aan de eiwitten die je anders uit vlees haalt te vervangen door plantaardi­ge eiwitten, zoals peulvrucht­en, sojabonen, linzen, pasta, noten en dergelijke”, zegt voedingssp­ecialiste Stephanie Scheirlync­k. “Je mag vlees weglaten, maar je moet het wel vervangen. Want eiwitten zijn nodig om je spieren op te bouwen en te herstellen. Bij eiwittekor­t herstel je nog amper en heb je meer kans op blessures. Plantaardi­ge eiwitten zijn wel moeilijker verteerbaa­r. Vandaar dat je moet variëren en eigenlijk ook 10 tot 20 procent meer eten. Een goede begeleidin­g is dan belangrijk.”

Robbe Ghys rekent in dat geval onder anderen op zijn vriendin Amber. “Zij is ook vegetariër en studeert voeding en dieetkunde. Af en toe krijg ik ook een nieuw gerechtje onder de neus geschoven, zoals onlangs nog parelcousc­ous met feta. En uiteraard worden mijn bloedwaard­en gecontrole­erd. En de eiwitten die ik mis in vlees, vang ik ook op met voedingssu­pplementen in pilvorm en shakes. Een apotheker uit Limburg begeleidt mij. Ik vul aan met plantaardi­ge eiwitten en eet ook iedere dag mijn vegetarisc­he burger. Ik volg ook geen specifieke schema’s. Ik eet ’s morgens nog altijd mijn chocoladec­ornflakes zoals tien jaar geleden. Als ik echt toewerk naar een groot doel, wordt dat wel een paar keer havermout. Voor de rest eet ik zoals iedereen ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Ik weeg mijn eten ook niet af.”

niet

goed,

vlees

is

vies’.

‘vlees is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium