Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commandeur­swoning en vroeger gemeentehu­is samen in de etalage

Eigenaars restaurant Het Landshuis op Havenmarkt verkopen gebouwen voor 400.000 euro

- ERIK VANDEWALLE

De horecazaak Het Landshuis in het vroegere gemeentehu­is en de aanpalende commandeur­swoning in Lillo staan te koop voor 400.000 euro. Eigenaars Wim Goossens en Anne-Marie Segers houden er vanaf 17 november elke zaterdag een ‘expo- en pop-upkoffiehu­is’ open.

Vastgoedma­kelaar VIP Etate neemt de verkoop van de twee gebouwen op zich. De vraagprijs is 400.000 euro. In het begin van deze eeuw stond Het Landshuis al te koop bij het immokantoo­r Brabo, dat het pand toen te koop zette voor 625.000 euro. Maar volgens eigenaar Wim Goossens was die aankondigi­ng helemaal fout en stond er toen helemaal niets te koop. Nu is er wél zekerheid, want achter het immokantoo­r VIP Estate zit onder meer Wim Goossens zelf.

Het pand werd gebouwd in 1877 en bleef in gebruik als gemeentehu­is tot de polderdorp­en Oud-Lillo en Kruisweg in 1960 moesten verdwijnen voor de uitbreidin­g van de Antwerpse haven en er geen behoefte meer was aan een eigen gemeentehu­is.

Volgens Hugo Vermeiren van het heemkundig tijdschrif­t

verwijst de naam ‘commandeur­swoning’ naar de periode dat de Hollanders het hier voor het zeggen hadden, tussen 1815 en 1830. Met ‘commandeur’ werd de militaire gezag- of bevelhebbe­r over een vesting aangeduid. “In wat nu nog altijd commandeur­swoning heet, woonde dus de mili-

Polderheem taire bevelhebbe­r over het fort Lillo. Het is niet duidelijk of die woning een geheel vormde met het oud-gemeentehu­is, zoals nu het geval is”, aldus Vermeiren.

Restaurati­e

In 1992 werd de vzw Fort Lillo opgericht, met als doel de cultureel-militaire en historisch­e aspecten van Lillo-Fort te belichten en te bewaren. In januari 1993 verkocht de stad Antwerpen het pand aan de vzw en werd gestart met de volledige restaurati­e van het oud-gemeentehu­is en de commandeur­swoning. Samen vormen ze sindsdien Het Landshuis. Die zaak wordt sinds 2007 door Temple Group uitgebaat als seminariee­n vergaderce­ntrum met restaurant­faciliteit­en. Wat later kregen ook particulie­ren de kans om er iets te drinken of te eten.

Al is dat sinds het voorbije voorjaar niet meer mogelijk. Uitbater Achilles Van der Donck besliste toen omwille van medische redenen te stoppen met de uitbating van Het Landshuis. Kris Dockx, die in het historisch­e Kruitmagaz­ijn in Lillo een theaterzaa­l onderbrach­t, had veel interesse om Het Landshuis te kopen. “Het gebouw moet een verlengstu­k wordt van onze theaterzaa­l. Het wordt een centrum voor cultuur waar plaats is voor tentoonste­llingen en workshops. De poesjenell­en krijgen er bijvoorbee­ld een vaste plek. Het horecagebe­uren wordt helemaal stopgezet”, liet Dockx toen weten. Maar de gesprekken tussen Dockx en de verkoper mondden niet uit in een overeenkom­st. Daarom staat het pand nu opnieuw te koop.

In het polderdist­rict was het de gewoonte dat de laatste vergaderin­g van de districtsr­aad voor de zomervakan­tie plaatsvond in Het Landshuis. Zo toonde het district aan dat Lillo een van de drie dorpen van het polderdist­rict was. Hoe dat in de toekomst moet gaan, is nu onduidelij­k. Rudi Sempels: “Het is belangrijk dat we zeker één keer per jaar hier een districtsr­aad organisere­n. Als dat niet langer in Het Landshuis kan, zoeken we een andere oplossing.”

Anne-Marie Segers, de partner van Wim Goossens, houdt in Het Landshuis elke zaterdag een ‘expoen pop-upkoffiehu­is’ open. “Deze expo brengt onder meer een selectie schilderij­en van Guy Demoor en poëzie-affiches. Het is tegelijk een kans voor potentiële kopers om het pand te bekijken”, aldus Anne-Marie Segers.

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Het Landshuis op de Havenmarkt staat te koop.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Het Landshuis op de Havenmarkt staat te koop.
 ??  ?? Wim Goossens en Anne-Marie Segers achter de toog in Het Landshuis.
Wim Goossens en Anne-Marie Segers achter de toog in Het Landshuis.
 ??  ?? De commandeur­swoning, aan de achterkant van Het Landshuis.
De commandeur­swoning, aan de achterkant van Het Landshuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium