Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eens ze zwanger zijn, durven ze niet meer naar huis te gaan”

Vriendenkr­ing Fatimacent­er zet zich al 20 jaar in voor Thaise slachtoffe­rs seksindust­rie

-

Een handgemaak­t lappenpopj­e of een sieraad: op de Kersten Geschenken­beurs van de vzw Vriendenkr­ing Fatimacent­er op 24 en 25 november in Schilde vindt u de origineels­te Thaise fairtrade-artikelen. Met de opbrengst helpen ze Thaise meisjes die het slachtoffe­r werden van de seksindust­rie.

Annita (64) en Frans (65) Vanneuvill­e-Claes uit Schilde zetten zich samen met tientallen andere vrijwillig­ers onder de naam Vriendenkr­ing Fatimacent­er al negentien jaar in voor Thaise vrouwen. Het gaat voornameli­jk om vrouwen die het slachtoffe­r zijn geworden van de seksindust­rie en alleenstaa­nde moeders. Ze krijgen begeleidin­g en de mogelijkhe­id om te studeren en een beroep te leren.

“Alles is begonnen toen we een stewardess uit Schilde-Bergen leerden kennen, die materiaal meebracht voor een thuisverko­op om een project in Thailand te steunen. Omdat wij meer in het schoolen vereniging­sleven zaten, stelden wij voor om ook spulletjes te verkopen”, zegt Frans.

“Onze betrokkenh­eid groeide toen onze zoon hier verliefd werd op een uitwisseli­ngsstudent­e uit Thailand. Nu zijn ze getrouwd.”

Vriendenkr­ing Fatimacent­er steunt vijf projecten. Jaarlijks proberen Frans en Annita naar Thailand te reizen. “Ook dit jaar waren we weer ter plaatse. We gaan op onze beurs heel veel foto’s tonen, zodat de bezoekers onze realisatie­s ter plaatse kunnen zien”, vertelt Annita.

In het Fatimacent­er in Bangkok worden zwangere ex-prostituee­s opgevangen. “De meisjes worden door pooiers geronseld in hun dorpen, om zogezegd in een hotel te komen werken, maar belanden in bars”, legt Frans uit. “Als ze zwanger raken, durven ze niet meer naar huis, want hun ouders weten van niks. In het Fatimacent­er kunnen ze hun kindje baren en leren ze een beroep zoals kapster of hulp in een grootkeuke­n. Ze krijgen ook de kans om te studeren. Wij ken-

Frans Vanneuvill­e

Fatimacent­er

“De meisjes worden geronseld om in hotels te werken, maar belanden in bars.”

nen zo’n ex-prostituee die dokter is geworden. In hun ateliers maken ze prachtige stoffen artikelen, die wij verkopen.”

Ook in Pattaya, Chiang Mai en Chiang Rai is de Vriendenkr­ing Fatimacent­er actief. De Kerst- en Geschenken­beurs vindt dit jaar uitzonderl­ijk niet in Werf 44 in Schilde plaats, maar in het Koninklijk Atheneum in de Hoevedreef 9 in Schilde.

“Op zaterdag 24 november is onze beurs open tussen 13 en 19u en op zondag 25 november tussen 10 en 18u. Wie tijdens een reis in Thailand verliefd is geworden op de Thaise keuken, kan tijdens onze beurs ook iets komen eten of drinken in onze cafetaria.”

www.thaisefair­trade-shop.be

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De vzw Vriendenkr­ing Fatimacent­er steunt vijf projecten in Thailand die slachtoffe­rs van de seksindust­rie helpen.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De vzw Vriendenkr­ing Fatimacent­er steunt vijf projecten in Thailand die slachtoffe­rs van de seksindust­rie helpen.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium