Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Skateboard stuk? Meubel maken

Rube Pieters (15) fabriceert kleurrijke stoelen van zijn versleten skate-decks

- PATRICK VAN DYCK

De 15-jarige Rube Pieters uit Wilrijk beleeft dubbel plezier aan zijn skateboard­s. Zodra ze versleten zijn, fabriceert hij ze tot kleurrijke meubels. “Ik ben ervan overtuigd dat hier een markt voor is.”

Rube droomt ervan om ooit een eigen skatehal uit te baten. “En wie zijn droom wil waarmaken, mag niet bij de pakken blijven zitten”, zegt de student bouwtechni­eken aan het technisch instituut Don Bosco in Hoboken. De skatemicro­be heeft Rube al langer te pakken, maar de goesting om meubels te ontwerpen en ook zelf te maken, kreeg hij dit jaar bij de opbouw van Chilrijk, de Wilrijkse winterbar.

“Enkele organisato­ren hadden gezien dat ik een skatepark had gebouwd in ons jeugdhuis”, herinnert Rube zich. “Die mannen waren zo onder de indruk dat ze me vroegen om originele stoelen te maken voor hun winterbar.”

Zakgeld

Als je stoelen en skateboard­s samenvoegt, kom je terecht bij Rubes huidige passie. “Precies”, straalt hij. “Na het maken van mijn eerste stoel ben ik ervan overtuigd dat hiervoor ook een markt bestaat. Ik loop over van ideeën. De volgende ontwerpen komen er binnenkort aan.”

Aan skateboard­s heeft de blonde skater geen gebrek. “Iedere maand verslijt ik er wel één. Toch wel een dure hobby, want een deck

(het bovenste skateboard, red.)

deel van

een

kost toch al snel 100 euro. Ik betaal alles met mijn zakgeld. Mocht ik mijn meubels

kunnen verkopen, dan zou ik een ketting van inkomsten en uitgaven kunnen laten draaien. Maar zover zijn we nog niet.”

Of het niet vreemd is dat Rube de richting bouwtechni­eken volgt en niet gekozen heeft voor houtbewerk­ing? “Ik werk graag met mijn handen. Bovendien droom ik ervan om later een skatehal te ontwerpen en zelf uit te baten. Het gebouw, het skatepark, de meubels, de cafetaria: ik wil bij alles zelf nauw betrokken zijn.”

Mama Wendy (46) luistert aandachtig naar de plannen van haar zoon. “Mooi toch”, glundert ze. “Jongeren die hun dromen najagen, dat kan ik alleen maar toejuichen. Super dat hij altijd bezig is. Veel beter dan uren achter je computer te zitten gamen.”

Rube Pieters

Skater

‘‘Later wil ik heel graag een eigen skatehal uitbaten.’’

Of Rube het niet jammer vindt wanneer een duur skateboard met een coole print na een maand al niet meer geschikt is om mee te skateboard­en? “Een skater wil skaten en nieuwe trucjes leren. Dat je board dan snel verslijt is ‘part of the game’. En een ontwerper van skatemeube­ls heeft decks nodig. Dat houdt het verhaal mooi in evenwicht. Dat zit dus goed.”

Ook Rubes vrienden zijn enthousias­t over zijn meubels. “Enkelen van hen denken eraan om ook te beginnen timmeren. Ook dat geeft me voldoening.”

In de tuin van de familie Pieters is nog voldoende plaats voor een extra tuinset. “Daar ga ik voor zorgen”, belooft Rube.

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Skatefanaa­t Rube Pieters toont zijn eerste ontwerp.
FOTO PATRICK VAN DYCK Skatefanaa­t Rube Pieters toont zijn eerste ontwerp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium