Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steun onderzoek naar diabetes en word een held op sokken

Wendy De Moor plaatst kousenauto­maat bij Duden Herenmode voor het goede doel

- FILIP SPOELDERS

Tijdens Wereld Diabetes Dag kreeg diabetes type 1, dat tegenwoord­ig veel kinderen treft, extra aandacht. Met het project Heroon-Socks wil initiatief­neemster Wendy De Moor deze aandoening onder de aandacht brengen en vooral geld inzamelen voor de vzw DiAwarness, dat de strijd aangaat tegen deze vorm van diabetes.

Het concept van Hero-on-Socks dat Wendy De Moor als zaakvoerst­er van het renovatieb­edrijf WeDeMo uit Sint-Job uitwerkte, is heel eenvoudig én vernieuwen­d. “Met Hero-on-Socks verkopen we kwaliteits­volle sokken die een link hebben met diabetes type 1. De sokken kunnen worden gekocht via onze website www.hero-on-socks.com, maar we trekken ook rond met een automaat”, zegt Wendy.

Dit automaat werd gisteren, op Wereld Diabetes Dag, voor het eerst bij Duden Herenmode in de Pieter Reypenslei in Mortsel geplaatst. “Peter De Meulemeest­er, de zaakvoerde­r van Duden Herenmode, is peter van de actie. Dankzij zijn contacten hebben we onze sokken kunnen laten maken in Italië, voor een goede kwaliteit. Vanaf januari zal de sokkenauto­maat verhuizen en iedere maand op een andere locatie staan. Dit gaan we een jaar lang doen. De zaakvoerde­r die de automaat ontvangt, mag zelf aangeven wat de volgende locatie wordt. Zo reizen we hopelijk over heel Vlaanderen.” De volgende stop in januari wordt alvast SKM in Aartselaar.

DiAwarness

Wendy moest niet lang nadenken om haar actie aan het goede doel van DiAwarness uit Essen te koppelen. “Mijn vriendin is de oprichtste­r van DiAwarness. Haar dochter Cato heeft ook diabetes type 1. Afhankelij­k van de dag moet Cato zich zes tot twaalf keer inspuiten. Het is een ziekte die een grote impact heeft op het dagelijkse leven. Je bent er de hele dag mee bezig. Dat voornameli­jk en steeds meer kinderen dit type van diabetes krijgen, maakt dat dit een grote aanpassing voor hen betekent.”

Toen Inge Taeymans van DiAwarness de toestemmin­g gaf voor deze actie, werd de 13-jarige Cato ook bij het project betrokken. “Zij heeft het ontwerp van de tekening op de sokken gemaakt. Het moest iets zijn dat haar ziekte duidelijk weergaf. Het werden dus

spuitjes, die uiteraard centraal staan bij diabetes type 1.” Genezing

De sokken kosten 14,50 euro. De maten 32-35, 36-39 en 40-46 zijn beschikbaa­r in het geel. De grootste maat bestaat ook in het groen. DiAwarness gaat met de verzamelde centen diabetes type 1 verder bekendmake­n aan de buitenwere­ld en het verschil aangeven met type 2. Bij type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline aan. Dat komt omdat het afweersyst­eem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken, vernielt. Aangezien het een auto-immuunziek­te is, heeft het niets te maken met een ongezonde levensstij­l of te weinig bewegen. De fondsen worden ook gebruikt voor verder onderzoek naar een mogelijke genezing.

Wendy De Moor

Hero-on-Socks

“Diabetes type 1 is een ziekte die een grote impact heeft op het dagelijkse leven van patiënten.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Peter De Meulemeest­er van Duden Herenmode mag kiezen waar de automaat binnenkort staat.
FOTO PATRICK DE ROO Peter De Meulemeest­er van Duden Herenmode mag kiezen waar de automaat binnenkort staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium