Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vele groene vingers maken licht werk

Nieuwe Parkschool start met samentuin Lusthof om buurtbewon­ers bij werking te betrekken

- FILIP SPOELDERS

Buurtbewon­ers en leerlingen van een lagere school die samen radijsjes oogsten, onkruid wieden of de dieren verzorgen, het gebeurt bijna dagelijks aan de Parkschool in Mortsel. De samentuin ‘Lusthof’ vormt hierbij een verbindend project.

De nieuwe Parkschool in het parkgebied Oude God van Mortsel is goed acht maanden officieel geopend en het mag al trots zijn op een vlot draaiend project. Bij de nieuwbouw, die een thuis geeft aan De Perenpit, Sint-Lutgardis en de Guido Gezellesch­ool, is ook in plaats voorzien voor de samentuin ‘Lusthof’, verwijzend naar de Lusthovenl­aan.

“We vinden het heel belangrijk om een brede school te zijn waar naast de leerkracht­en en de leerlingen ook de ouders en de buurt worden betrokken. De samentuin past perfect in deze visie. Daarom hebben we zelf het initiatief genomen om deze naast onze eigen moestuin op te starten met onze buren. Voor de uitwerking kregen we ook Vlaamse subsidies. De samentuin wordt nu heel nauw betrokken bij onze klaswerkin­g en de betrokken buren komen bijna dagelijks helpen”, zegt Peter Lahousse, de directeur van de Parkschool.

Een van de actieve buren die met passie hun groene vingers tonen bij de samentuin, is Greet Laenen. “Twee jaar geleden kregen we de eerste vraag van de stad om mee te werken aan dit project. Ik heb mijn naam opgegeven en na verschille­nde infomoment­en zijn we van start gegaan.”Volgens Greet mist het initiatief zijn doel niet. “Ik denk dat we een unicum zijn waarbij buren zo nauw samenwerke­n met een school bij het telen van groenten en het verzorgen van dieren. Voor mij persoonlij­k is het oogsten van mooie groenten zelfs niet het belangrijk­ste. Het gaat vooral om het fijne gebeuren waarbij we samenwerke­n met de leerlingen. Zowel zij als wij hebben er deugd van. Ook hebben de buren zich hierdoor beter leren kennen. Het verbindend­e karakter dat we in de huidige samenlevin­g soms missen, is hier echt aanwezig.”

Greet Laenen

Medewerkst­er Lusthof

‘‘Het verbindend­e karakter dat we in de samenlevin­g missen, is hier wél aanwezig.’’

De samentuin bestaat uit achttien tuinbakken, één voor elke klas uit de lagere school, en zes bakken voor de buurt. “Iedere dinsdag- en donderdagm­iddag komen we de klasverant­woordelijk­en helpen. Zelf zijn we soms ook op zaterdag aanwezig.”

Aan de Parkschool is ook een dierentuin­tje verbonden. “De dieren kunnen ook heel snel naar hun nieuwe weide en onderkomen. Ze worden ook samen met de buren verzorgt”, besluit Peter Lahousse.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium