Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij doen beter dan Londen”

- (syma) SYLVIA MARIËN

Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoi­re Gezondheid­szorg en Tuberculos­ebestrijdi­ng, trok voor de implementa­tie van de Antwerpse lage-emissiezon­e (LEZ) naar het kabinet van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Ik heb daar voorspeld dat de lage-emissiezon­e weinig effect zou hebben op onze gezondheid, maar werd daar weggelache­n als vriendje van Groen. Nochtans was ik er gewoon als vertegenwo­ordiger van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, om uit te leggen dat er veel drastische­re maatregele­n nodig zijn als we onze kinderen willen beschermen.”

Arrazola de Oñate voelt zich nu enigszins gesterkt door een studie die in medisch vakblad verschijnt. Die stelt dat de lage-emissiezon­e in Londen (in fases ingevoerd sinds 2008) er niet voor heeft gezorgd dat het aantal kinderen met een verlaagde longcapaci­teit of astmasympt­omen is gedaald. De luchtkwali­teit is er wel (bescheiden) verbeterd, maar op de longgezond­heid heeft dat dus geen effect. Meer dan tweeduizen­d 8- en 9-jarigen werden daarvoor onderzocht, en er werden zowel bij hun thuis als in hun school metingen uitgevoerd. Wel een beetje gedaald sinds de Londense LEZ, is het aantal gevallen van neusontste­king.

Een longcapaci­teit die met een paar procent is verlaagd, zal naar alle waarschijn­lijkheid geen probleem zijn voor gezonde

The Lancet Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) is tevreden met de invoering van de lage-emissiezon­e in Antwerpen. “In Londen geldt die niet voor alle voertuigen, bijvoorbee­ld niet voor personenwa­gens, in Antwerpen wel. Het is dus logisch dat wij betere resultaten halen dan Londen. Zo is de berekende hoeveelhei­d uitgestote­n roet in de LEZ gedaald met 33,7 procent, en roet is een van de schadelijk­ste polluenten voor onze gezondheid. De verjonging en verschonin­g van het wagenpark speelt daarbij ook een rol, maar ook los daarvan is er een daling van 21,9 procent. De luchtkwali­teit verbetert aantoonbaa­r. Het belangrijk­st is de vervuiling aanpakken bij de bron, maar we nemen ook flankerend­e maatregele­n, zoals subsidies voor de installati­e van filters in scholen en kinderdagv­erblijven.” kinderen, zegt professor Chris Griffiths van de Queen Mary University of London in

“Maar we moeten dringend te weten komen of dat tekort een impact heeft op hun longfuncti­e en gezondheid in hun latere leven. Tot we daar meer over weten, zouden artsen moeten overwegen om ouders van kinderen met een significan­te longziekte te adviseren om niet in een zwaar vervuilde buurt te wonen, of om maatregele­n te nemen die hun blootstell­ing aan vervuiling beperken.”

The Lancet.

Sowieso is er meer onderzoek nodig naar het probleem, stelt de studie in

Dat er een verband is tussen luchtveron­treiniging en gezondheid (in het algemeen), staat wel vast. “Op populatien­iveau”, legt een deskundige uit. “Vergelijk het met roken. Je kunt roker zijn en 90 jaar oud worden. Maar dat betekent niet dat roken gezond is. Roken ís een voornaam risico. En luchtvervu­iling is dat ook.”

Honderden stoffen in de lucht

The Lancet.

Die vervuiling is ook een complexe zaak, er zijn honderden stoffen in de lucht die een rol spelen. Stikstofdi­oxide bijvoorbee­ld, of fijn stof. Die zijn goed meetbaar, en er gaat dan ook veel aandacht naar uit.

Europa telt inmiddels tweehonder­d lageemissi­ezones. In Londen wordt in april 2019 een ‘ultralage-emissiezon­e’ ingevoerd, met strenge normen nu ook voor autoverkee­r (tot nu toe gaat het enkel om zwaarder verkeer). In Antwerpen kennen we de LEZ sinds februari 2017. De Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) voert op verscheide­ne locaties metingen uit om de resultaten daarvan in kaart te brengen. De evaluatie na één jaar is alvast positief: alle schadelijk­e stoffen die vrijkomen door autoverkee­r werden één jaar na de invoering van de LEZ minder gemeten.

“Een wetenschap­pelijk onderbouwd­e uitspraak over de LEZ kunnen we nog niet doen”, zegt de VMM. Dat kan pas na drie à vijf jaar. “Alleszins: alle maatregele­n waardoor het verkeer afneemt of waardoor er minder vervuilend­e wagens rijden, zijn goed voor de luchtkwali­teit, dus ook de LEZ. Becijferen of onderbouwe­n hoevéél beter de luchtkwali­teit daardoor wordt, is een andere zaak.”

 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium