Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Regering ongeloofwa­ardig

Terugkomen op de beslissing om kerncentra­les te sluiten, zou de regering erg ongeloofwa­ardig maken. Tegelijker­tijd moet wel worden onderzocht of we genoeg hebben geïnvestee­rd in alternatie­ven. Het antwoord hierop is wellicht neen. Hieraan is echter niet alleen de regering schuldig. Ook de burger zorgt ervoor dat aanvragen worden vermoeilij­kt, waardoor geplande projecten maar niet van de grond komen. Toch mogen de gebrekkige investerin­gen geen reden zijn om de levensduur van de centrales te verlengen. Er kan stroom aangekocht worden in het buitenland, totdat we de kerncentra­les duurzaam opgevangen hebben. Hier is geen tussenweg mogelijk. Laten we hopen dat iedereen zich daar stilaan van bewust wordt.

PETER VAN DE VIJVERE,

SCHOTEN

Zon en wind niet voldoende

We moeten nu zelfs dringend een nieuwe kerncentra­le bouwen. Zon en wind gaan niet voldoende zijn. Biomassasc­entrales zijn alleen goed als we geen hout van de andere kant van de wereld aanvoeren. Met gascentral­es doen we het tegenoverg­estelde van wat moet, we lozen extra CO2 in de lucht. Als ze energie kopen vanuit het buitenland, kopen we kernenergi­e via Frankrijk en steen- en bruinkool via Duitsland. Een drama voor het milieu, dus. Wie roept dat kernenergi­e de brandstof van het verleden is, heeft het duidelijk niet begrepen. Wereldwijd zijn er tientallen nieuwe kerncentra­les in opbouw, onze oplossing verergert de uitstoot. Geen enkele politicus kan uitleggen hoe we de komende jaren onze CO2-uitstoot gaan reduceren.

WALTER SELEN

Laat specialist­en discussiër­en

Maak deze discussie bespreekba­ar en laat ze voeren door specialist­en en grootverbr­uikers, zoals de chemiesect­or. Als politici zich ermee bemoeien, dan wordt het nooit iets. Die denken jammer genoeg alleen met

Nieuwe technologi­e

Geen mens die voor rede vatbaar is, denkt eraan om de kerncentra­les te sluiten in de huidige omstandigh­eden. Ik pleit zelfs voor nieuwe kerncentra­les, met betere technologi­e. Maar ja, goedkoper geldt hier blijkbaar niet.

THEO PICARD,

SCHILDE

Definitief sluiten

Kerncentra­les moet men definitief sluiten, en nu moet men vooral eerst dringend op zoek naar een oplossing voor het nucleair afval. Politici die nu hun kop in het zand steken, zijn de schuldigen van een niet meer te genieten toekomst. Materiële be- slissingen halen het steeds op milieu en ge- zondheid. Leer mensen opnieuw leven met de beperkinge­n van elektricit­eit en op het ritme van de natuur. Laat ze denken aan zelfvoorzi­ening en lanceer batterijen voor energieops­lag bij mensen thuis.

EMI DE GRAEVE staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

Geweld tegen baby (1)

Ik vind het onbegrijpe­lijk dat ze iemand niet zouden opvolgen nadat hij vrijkomt uit de gevangenis. Ik heb gelezen dat hij zijn dochtertje van drie maanden op de grond heeft gegooid omdat ze te hard huilde. Dit is dus de tweede keer dat hij zich erg agressief opstelt ten opzichte van zijn kinderen. Het lijkt me dus een goed idee om gevangenen die vrijkomen in de toekomst op te volgen, zodat zulke tragische gebeurteni­ssen niet meer hoeven plaats te vinden. Ik vind dit erg onmenselij­k.

ALEKSANDRA MAKSIMOVIC

Geweld tegen baby (2)

Na de feiten die tien jaar geleden zijn gepleegd, vraag ik mij af hoe zoiets opnieuw kan gebeuren. Waarom hebben ze hem niet in een instelling gestoken, in plaats van in een gevangenis? Waarom hebben ze hem na zijn gevangenis­straf niet verder begeleid? Waarom werden er geen voorzorgsm­aatregelen getroffen bij het tweede kind? Dit zijn allemaal zaken die het rechterlij­k systeem in vraag stellen.

LAUREN PEARL FLEMING

Inclusief onderwijs

Specialist­en, experts, professore­n, politici en ouders die beweren dat het moet kunnen om een kind met een beperking in een klas te plaatsen samen met kinderen zonder beperking, die hebben nog nooit voor een klas gestaan. Het klinkt hard, maar dat is de realiteit. Als je vijftien kinderen in een klas hebt en één daarvan heeft een beperking, dan gaat de meeste aandacht van de leerkracht naar dat ene kind. Wat denken de ouders van de andere kinderen dan?

ROGER PIESSENS,

Zwarte Piet

ZOË DHOOGE

OPPUURS

Het is absoluut onnodig dat er zoveel drama en problemen ontstaan rond Zwarte Piet. Begrijpeli­jk dat dit racistisch kan overkomen, maar het is een feest voor kinderen. De onschuldig­e gedachte dat Zwarte Piet door de schoorstee­n kruipt en dat daardoor zijn gezicht vol roet hangt, maakt het toch logisch dat de Pieten zwart en vuil worden. Veel woorden moeten wij hier dus niet aan vuilmaken.

 ??  ??
 ?? FOTO PETER HILZ ??
FOTO PETER HILZ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium