Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtclub Ampere ontvangt vanaf 2019 ook rockfans

Hippe technoclub aan Centraal Station ontvangt vanaf 2019 funk-, jazz- en rockfans

-

In drie jaar tijd is Ampere uitgegroei­d tot een van de populairst­e nachtclubs in Antwerpen, maar binnenkort neemt de zaal onder de spoorweg een nieuwe wending. Voortaan krijg je er niet alleen techno- en house-dj’s te horen, maar gaan de deuren ook open voor funk-, jazz- en rockconcer­ten. De Antwerpese groep Evil Empire Orchestra bijt de spits af.

Met wekelijkse liveoptred­ens op donderdaga­vond hoopt Ampere voortaan een iets breder publiek aan te spreken. Ondergrond­s/ Bovengrond­s is de naam van de concertree­ks die vanaf januari van start gaat. “We zijn nog maar drie jaar open, maar Ampere is nu al niet meer weg te denken uit het Antwerpse uitgaansle­ven”, vertelt zaakvoerde­r Joachim Marynen. “Vanaf het begin wilde ik naast dj’s ook graag bands programmer­en. Ik zocht naar een partner om samen een idee uit te werken.”

Deze zomer liep hij tijdens een concert op de Dageraadpl­aats Pieterjan Braet tegen het lijf. Braet organiseer­de al Muziek In De Wijk in het kader van de Zomer Van Antwerpen, maar reageerde aanvankeli­jk verbaasd op het idee. “Voor mezelf vond ik het geen evidente combinatie om in een technoclub ook echte liveconcer­ten te organisere­n, al heb ik zelf genoeg vrienden die eerst naar een optreden in De Roma gaan, en nadien nog een nachtclub induiken”, zegt Braet. “Ook de capaciteit van de zaal – zo’n achthonder­d man – schrok me aanvankeli­jk wat af. Maar de ruimte blijkt moduleerba­ar, zodat ze niet leeg lijkt als er maar honbreken. derd man voor het podium staat. En de ligging is natuurlijk ook een troef. Waar Trix en De Roma zich eerder aan de rand van de stad situeren, ligt Ampere er middenin: onder de spoorweg richting Centraal Station. Bovendien is het een gloednieuw­e zaal die met de modernste faciliteit­en is uitgerust.”

14 Belgische concerten

Met het huidige technoaanb­od lokt Ampere elke week duizenden muzieklief­hebbers die komen dansen in een moderne, industriel­e en perfect geïsoleerd­e feestzaal. Zo’n vaart zal het voor de liveconcer­ten wellicht niet lopen,

Joachim Marynen

Zaakvoerde­r Ampere beseft ook Braet. “We hebben een reeks van veertien concerten uitgewerkt, die elke donderdaga­vond plaatsvind­en in de grote zaal. Deze eerste editie van Ondergrond­s/Bovengrond­s bestaat volledig uit Belgische bands. We mikken op een mix van grotere namen die zich al bewezen hebben – denk aan Black Box Revelation en Millionair­e – naast beloftevol­le bands die de kwaliteit en de ambitie hebben om door te Maar we gaan niet eender wat doen. De groepen moeten punch hebben. We gaan dus geen intimistis­che singer-songwriter­s programmer­en.

Onontdekte parel Braet noemt Evil Empire Orchestra, het achtkoppig­e gezelschap

dat de concertree­ks mag aftrappen, exemplaris­ch. “Die band brengt een dansbare mix van funk en soul. Afgelopen jaren toerde de band al intensief door Nederland en China, maar hier zijn ze voorlopig nauwelijks bekend. We beginnen dus met een onontdekte parel. Ook de keuze om het voorlopig

op Belgische bands te houden is bewust: het aanbod is hier goed en breed genoeg.” Daarnaast wordt er in samenwerki­ng met Poppunt en vi.be ook een grote muziekweds­trijd uitgeschre­ven. “Een jury zal vier jonge bands selecteren die de kans krijgen om zich te tonen op het podium van Ampere.”

Over twee weken experiment­eert Ampere al met een eerste concert in de grote zaal. De Britse triphopgro­ep Red Snapper komt er optreden op donderdag 29 november.

“We zijn nog maar drie jaar open, maar Ampere is nu al niet meer weg te denken uit het Antwerpse uitgaansle­ven.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ?? PAPADOPOUL­OS, AMPERE FOTO'S KIONI ?? Joachim Marynen en Pieterjan Braet organisere­n binnenkort ook liveoptred­ens in nachtclub Ampere onder de spoorweg.
PAPADOPOUL­OS, AMPERE FOTO'S KIONI Joachim Marynen en Pieterjan Braet organisere­n binnenkort ook liveoptred­ens in nachtclub Ampere onder de spoorweg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium