Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ATV-nieuwsanke­r Marc Fransen zwaait na twintig jaar af

Man met gehandicap­te vrouw voert protest met voertuig ministerie van Volksgezon­dheid

- KRISTIN MATTHYSSEN

François De Keyser (64) uit Zoersel is met een protest begonnen omdat zijn zwaar gehandicap­te vrouw geen persoonsvo­lgend budget krijgt en hij hierdoor op de rand van het faillissem­ent staat. “Marianne werd 58.000 euro toegekend op jaarbasis, maar er zijn geen middelen.”

Afgelopen zondag op Wapenstils­tand stond François twee uur lang met een opvallende Ford Transit op de Grote Markt in Antwerpen. Het zeil van de laadbak is helemaal bestickerd en leest als een gigantisch J’Accuse. “Stop de financiële moord op gehandicap­ten”, staat er in koeien van letters. En: “8.500 echte gehandicap­ten krijgen geen uitkering.” François had verwacht dat hij weggetakel­d zou worden. “Maar nee, ik ben rustig een koffie gaan drinken in Den Engel terwijl de politie naast mijn camionette is gaan staan, zonder me te beboeten. Daarna heb ik mijn actie ook nog probleemlo­os aan Antwerpen Centraal kunnen verderzett­en. Maandag trek ik naar Brussel.”

Medische blunder

In 2005 werd zijn vrouw Marianne (69) getroffen door een hersenbloe­ding. Omdat er een medische blunder gebeurde – een voedingsso­nde van 1,3 meter bleef in haar slokdarm achter – besliste François om Marianne niet naar een instelling te brengen, maar haar thuis te laten verzorgen door drie inwonende Roemeense verpleegku­ndigen.

“Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap heeft haar een persoonsvo­lgend budget toegewezen van 58.000 euro op jaarbasis. Hiervan zou ik de verpleging kunnen betalen. Haar dossier werd op 2 augustus 2016 ingedeeld in de prioriteit­engroep 1. Maar er is geen geld. Toen ik naar de dienst belde, kreeg ik de boodschap dat ik Marianne dan maar naar een verzorging­sinstellin­g moet brengen. Daar wordt ze wel gesubsidie­erd.”

Beslag op erfenis

Door de zware kosten kon François de RSZ van de verpleegku­ndigen niet betalen, waardoor de RSZ beslag legde op de erfenis die Marianne van haar overleden ouders trok. “Het gaat om meer dan 120.000 euro. Van de 2.500 euro die ze nog erfde, kochten we een bus die ik ga inrichten om samen met Marianne uitstappen te maken. Tenminste, als de RSZ daar ook geen beslag op legt, want we hebben al een nieuwe aanmaning gekregen. Mijn bloed kookte toen ik zopas las dat de RSZ wel 220.000 euro achterstal­lige bijdragen en boetes heeft kwijtgesch­olden aan de Brusselse daklozenor­ganisatie Samusocial en dat ook voetbalclu­bs en voetballer­s in ons land riante RSZ-kortingen krijgen. Daarom heb ik op de achterzijd­e van de Fort Transit onder meer de boodschap ‘140 miljoen verboden subsidies via RSZ aan veldacteur­s eerste afdeling’ gezet.”

Die Ford Transit is trouwens ook een symbolisch voertuig. Op de deur prijkt een oud logo van het ministerie van Volksgezon­dheid en op het dak staat een blauw zwaailicht. “Ik heb het heel doelbewust voor deze protestact­ie gekocht op een veiling. De wagen is van 1994 en er staan 5.100 kilometers op de teller. Aan het logboek te zien, is hij jaarlijks gebruikt om naar de technische keuring en de autowijdin­g ergens in Brabant te gaan. Er zat nog zeker voor 25.000 à 30.000 euro communicat­iemateriaa­l in. Dat hebben ze er wel uitgehaald. Daar is wel geld voor.”

Eén positieve noot: Marianne leest weer boeken van Pieter Aspe en blijft progressie boeken, terwijl haar een leven als plant werd voorgespie­geld. “Voor dit resultaat wil ik nog drie keer failliet gaan. Ik zag Pieter Aspe in zijn stamcafé in Antwerpen en heb hem het verhaal van Marianne verteld. Hij heeft direct een boek gehandteke­nd. Blij dat ze was!”

François De Keyser met Marianne

Boze burger

“Die wagen van Volksgezon­dheid uit 1994 had 5.100 kilometer op teller. Daar is dan wel geld voor.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO KMA ?? François voor de bijna ongebruikt­e lichte vrachtwage­n van het vroeger ministerie voor Volksgezon­dheid die hij op een veiling kocht en nu als protestvoe­rtuig gebruikt. “Van 1994 en hij ruikt nog als nieuw.”
FOTO KMA François voor de bijna ongebruikt­e lichte vrachtwage­n van het vroeger ministerie voor Volksgezon­dheid die hij op een veiling kocht en nu als protestvoe­rtuig gebruikt. “Van 1994 en hij ruikt nog als nieuw.”
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium