Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer duidelijkh­eid na 2 weken discretie?

Onderhande­laars verwachten vandaag nieuwe wending

- SACHA VAN WIELE

Na een paar weken van discrete gesprekken zou er vandaag een nieuwe wending komen in de Antwerpse onderhande­lingen. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) maakt dan duidelijk met welke partijen hij formele gesprekken wil opstarten over een nieuw bestuursak­koord en de vorming van een coalitie.

Dat verwachten toch bronnen binnen de politieke onderhande­lingsteams en zou ook zo aan enkelen zijn aangekondi­gd door De Wever. Bovendien is Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer dan terug van zijn economisch­e missie met de Kamer van Koophandel in Singapore.

Na de financiële toelichtin­g op woensdag 31 oktober aan de onderhande­lingsteams van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld werd het windstil rond de coalitievo­rming. Burgemeest­er De Wever herhaalde geregeld dat er discrete gesprekken waren met verschille­nde spelers.

“Er is letterlijk geen dag voorbijgeg­aan zonder dat er een meeting plaatsvond”, zegt een bron binnen N-VA.

Telefonisc­h en in wandelgang­en

Alleen blijft het onduidelij­k met wie. De andere partijen houden namelijk vol dat ze sinds 31 oktober niets meer hebben vernomen van de burgemeest­er. Volgens onze bronnen zouden de gesprekken een informeel karakter hebben gehad en werden ze op verschille­nde niveaus gevoerd. Ze vonden in sommige gevallen telefonisc­h plaats, maar gingen ook door in de wandelgang­en van het parlement in Brussel.

Zo was er bijvoorbee­ld een ont- moeting tussen De Wever en Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci over Antwerpen in de rand van de plenaire vergaderin­g van de Kamer. Dat gesprek zou echter geen concrete resultaten hebben opgeleverd.

In tegenstell­ing tot zes jaar geleden zou De Wever vandaag geen formatieno­ta voorleggen aan de partijen. Het ging in 2012 om een nota van vijftig pagina’s. Op basis van dit document beslisten de partijen of er voldoende elementen waren om verdere inhoudelij­ke gesprekken op te starten. Nu zou de keuze worden gemaakt op basis van de twee informatie­gesprekken, de kiesprogra­mma’s én dus die discrete gesprekken.

Onderhande­lingsnota

Toch sluiten andere bronnen niet uit dat De Wever de afgelopen twee weken volop bezig was met een stevige onderhande­lingsnota. Daarbij zouden de verschille­nde voorstelle­n van de partijen zijn doorgereke­nd door de administra­tie. Of hij dit nu gebruikt om zelf een keuze te maken tussen de partijen of gaat gebruiken om anderen zelf hun conclusie te laten trekken, kan niemand op dit moment zeggen.

Niemand van de onderhande­lingsteams van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld lijkt enig idee te hebben wie die potentiele coalitiepa­rtners zullen zijn. Bij N-VA worden de kaarten dicht tegen de borst gehouden. Er is tot nu toe geen enkele indicatie dat er al een partij zou zijn uitgeslote­n. Toch gaan de meeste onderhande­laars, ook bij Groen, ervan uit dat de kans op een coalitie van N-VA en Groen wel heel klein is.

Op de vraag of er vandaag meer duidelijkh­eid komt over de coalitievo­rming hikt het kabinet van burgemeest­er De Wever een standaarda­ntwoord. “Langs onze kant worden er nog steeds discrete gesprekken gevoerd”, zegt woordvoerd­er Johan Vermant.

Op vijf weken voor de kerstvakan­tie begint stilaan de tijd te korten voor het opmaken van een bestuursak­koord.

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever (N-VA) en Meyrem Almaci (Groen) ontmoetten elkaar tijdens de opening van het academieja­ar in Gent. In de wandelgang­en van het parlement in Brussel zouden ze ook geregeld over de politiek in Antwerpen hebben gepraat.
FOTO BELGA Bart De Wever (N-VA) en Meyrem Almaci (Groen) ontmoetten elkaar tijdens de opening van het academieja­ar in Gent. In de wandelgang­en van het parlement in Brussel zouden ze ook geregeld over de politiek in Antwerpen hebben gepraat.
 ??  ?? Gaat De Wever in zee met sp.a of trekt hij Groen nog over de streep. Na de discrete gesprekken wordt meer duidelijkh­eid verwacht.
Gaat De Wever in zee met sp.a of trekt hij Groen nog over de streep. Na de discrete gesprekken wordt meer duidelijkh­eid verwacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium