Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij bespáren op medicijnen en dat zint de farmalobby niet”

Homeopaten denken dat niet-terugbetal­ing van hun geneesmidd­elen CM leden zal kosten

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“CM schiet zichzelf in de voet en zal leden verliezen”, zegt Léon Scheepers. De secretaris bij de Unio Homeopathi­ca Belgica reageert op de beslissing van het ziekenfond­s om vanaf januari te stoppen met het terugbetal­en van homeopathi­sche geneesmidd­elen. “Ik raad mijn patiënten aan om over te stappen.”

Na vijftien jaar stopt Christelij­ke Mutualitei­t, Vlaanderen­s grootste ziekenfond­s, met het terugbetal­en van homeopathi­sche geneesmidd­elen. Homeopaten reageren verbolgen op de beslissing. Maar vrees dat ze patiënten zullen verliezen aan de reguliere geneeskund­e, is er niet. “Ik denk vooral dat het CM leden zal kosten”, zegt arts Léon Scheepers.

“Wie beweert dat er een gebrek is aan bewijs dat homeopathi­e werkt, weet dat hij de waarheid niet spreekt”, zegt de homeopathi­sche arts. “Er zijn wereldwijd genoeg onderzoeke­n die aantonen dat homeopathi­sche geneesmidd­elen werkzame bestanddel­en bevatten.”

“Wij doen niet aan symptoombe­handeling, maar behandelen personen. We maken een totaalbeel­d op van de patiënt en bekijken daarbij alle aspecten. Op basis daarvan schrijven wij één homeopathi­sch geneesmidd­el voor, gemaakt vanuit het planten-, dieren- of mineralenr­ijk.”

“Kwakzalver­ij”

Viroloog Marc Van Ranst reageert enthousias­t op de beslissing van CM. “Wetenschap, geneeskund­e en gezond verstand krijgen prioriteit over pseudopara­geneeskund­oïde tovenarij”, tweet hij.

Ook bij SKEPP (Studiekrin­g voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormal­e) zijn ze tevreden. "Ik ben blij dat ze bij CM het licht hebben gezien", zegt bestuursli­d dr. Dirk Devroey. "Homeopathi­e bestaat uit water en een stof die zo verdund wordt, dat ze

Léon Scheepers

Homeopathi­sch arts

‘‘Wie brengt meer op? Iemand die jaren maagzuurre­mmers neemt, of iemand die er na één behandelin­g vanaf is?’’

geen werking meer heeft. Het komt neer op kwakzalver­ij.”

“Er spelen grote belangen mee”, zegt Léon Scheepers. “De farmaceuti­sche lobby domineert alles Mochten alle dokters werken zoals wij, zou dat de farmaceuti­sche industrie een slok op de borrel schelen. Het is bewezen dat onze patiënten minder kans maken op chronische ziekten. Dat is net kostenbesp­arend voor de maatschapp­ij. Wat brengt er meer op? Iemand die levenslang maagzuurre­mmers neemt, of iemand die daar na één homeopathi­sche behandelin­g vanaf is?”

Scheepers stelt het nog sterker. “Hoe lang heeft het geduurd voor algemeen aanvaard werd dat roken ongezond is? Studie na studie werd door de tabaksindu­strie onderuitge­haald. Hetzelfde gebeurt met homeopathi­e.”

In Deurne bouwde Scheepers het Homeopathi­sch Centrum Antwerpen uit. “Van de grootste groep patienten ben ik vaste huisarts. Daarnaast krijg ik veel ouders over de vloer met jonge kinderen die stukgelope­n zijn op de reguliere geneeskund­e en de antibiotic­abehandeli­ngen. Die kinderen hebben dan last van chronische oorontstek­ingen, keelontste­kingen, bronchitis ... Maar ook volwassene­n die maar blijven lijden aan sinusitis, migraine, astma of ernstige chronische ziektes zoals depressies of slaapprobl­emen komen naar hier.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium