Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kern keurt omstreden benoeming Vanackere bij Nationale Bank goed

Hervorming bestuur moet op termijn meer vrouwen aan de top brengen

-

Het kernkabine­t heeft donderdag de benoeming van CD&V-senator Steven Vanackere tot directeur bij de Nationale Bank bevestigd. De regeringst­op gaf ook groen licht voor een hervorming bij de bestuursor­ganen van de Nationale Bank, om zo meer vrouwen aan de top van de instelling te krijgen.

De woordvoerd­er van premier Charles Michel (MR) bevestigde de goedkeurin­g. De voordracht van ex-minister van Financiën Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank zorgde voor veel kritiek. Hij vervangt partijgeno­te Marcia De Wachter, de laatste vrouw in het bestuur van de Nationale Bank.

De regeringst­op heeft nu beslist dat er een hervorming komt die op termijn moet zorgen voor meer vrouwen in de bestuursor­ganen van de Nationale Bank. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legde daarover vorige week een voorstel op tafel.

Een derde vrouwen

In de Kamer zei Van Overtveldt vorige week dat hij het college van censoren wil afschaffen, waardoor het aantal functies bij de NBB op termijn zou dalen van zesentwint­ig naar veertien. De regentenra­ad zou een meer controlere­nde functie krijgen – een soort raad van bestuur worden – en daarin zou, zoals in andere beursgenot­eerde bedrijven, minstens één derde van de leden vrouw moeten zijn.

 ?? FOTO BELGA ?? Steven Vanackere heeft de topbaan vast.
FOTO BELGA Steven Vanackere heeft de topbaan vast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium