Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zorg er zelf voor dat het boeiend blijft”

- MAAIKE FLOOR

De aankondigi­ng van Stijn Meuris dat hij stopt met schoolvoor­stellingen na een conflict met een leerling op een school in Diepenbeek, levert gemengde reacties op van collegaper­formers. “Het is moeilijk om te eisen dat iedereen vol aandacht luistert.”

“Stijn Meuris maakt een voorstelli­ng over oorlog maar zoekt zelf oorlog met de leerlingen”, zegt stand-upcomedian Youssef El Massaoui, die zelf ook schoolvoor­stellingen doet. “Al goed dat het niet over seks ging.”

“Ik denk dat Stijn het conflict met die leerling verkeerd heeft aangepakt. Ik ken hem niet en misschien had hij een slechte dag, maar je wordt er als artiest voor betaald om mensen te boeien. Ik ben teleurgest­eld dat hij nu voor geen enkele klas meer wil staan. Ik heb heel goede ervaringen met scholen. Als er eens iemand vervelend is, roep ik die even op het podium om zijn ding te doen. Dat schept meestal wel een band en de rest houdt zich gedeisd omdat ze liever niet naar voor willen komen.”

Schrijver Tom Naegels geeft lezingen op scholen over de geschieden­is van migratie in België. “Het is moeilijk om te eisen dat iedereen vol aandacht luistert. Als er niemand oplet, heb je een probleem. Maar als het een paar mensen niet interessee­rt en die houden zich in stilte bezig, maak ik mij daar niet druk over. Ik focus me op de rest. Over het algemeen zijn jongeren een heel dankbaar publiek. Ik doe het echt graag. Na afloop krijg ik goede vragen. Volwassene­n zijn vaak stil na een lezing of voeren meteen politieke discussies. Helemaal anders.”

Vervelende pubers Marleen Merckx heeft wel begrip voor de frustratie van Stijn Meuris. “Dat verhaal heeft natuurlijk twee

kanten en de waarheid zal ergens in het midden liggen, maar jongeren zijn vaak vervelend. Het vergt meer van een acteur om voor een groep pubers te staan, maar over het algemeen gaat het wel goed. De reacties zijn anders. Bij de musical ’40-’45 wordt er geapplaudi­sseerd als er gezoend wordt bijvoorbee­ld. Maar dat is niet onaangenaa­m. Al lijkt het me vreselijk als pubers nonchalant reageren wanneer je een

gevoelig onderwerp aansnijdt. Daar zou ik ook niet tegen kunnen.”

Jelle Cleymans vindt dat het gebrek aan etiquette een probleem is. “Ook als het je niet interessee­rt, moet je je nog altijd gedragen. Toen ik op de middelbare school zat, was het ook vaak moeilijk als we naar het theater gingen. Omdat mijn moeder actrice is en mijn vader muzikant, ergerde ik me daar toen al aan. Als acteurs of leerkracht­en zich bij leerlingen moeten excuseren omdat ze boos geworden zijn na wangedrag van scholieren, dan vind ik dat een pijnlijke tendens. Stijn Meuris kan begeestere­nd vertellen. Wanneer zo’n rotte appel het verpest, is dat heel naar. Telkens je met andere acteurs speelt, trek je je aan elkaar op. Als je alleen voor zo’n groep staat, begrijp ik dat je het op een bepaald moment niet meer ziet zitten. Het is wél belangrijk dat schoolvoor­stellingen blijven bestaan. Mijn moeder is er nog steeds mee bezig en dat gaat goed. Als je de juiste toon vindt, kun je die pubers wel boeien.”

FOTO ROBBIE DEPUYDT

Jelle Cleymans

Acteur

‘‘Ook als het je niet interessee­rt, moet je je nog altijd gedragen.’’

Tom Naegels

Schrijver

‘‘Ik maak me niet druk in die paar ongeïntere­sseerde mensen, ik focus me op de rest.’’

Youssef El Massaoui

Stand-upcomedian

‘‘Stijn Meuris maakt een voorstelli­ng over oorlog maar zoekt zelf oorlog met de klas. Al goed dat het niet over seks ging.’’

FOTO JAN VAN DER PERRE

Marleen Merckx

Actrice

‘‘Jongeren zijn vaak vervelend. Het vergt meer van een acteur om voor een groep pubers te staan.’’

 ??  ??
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium