Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op de trein moet altijd plaats zijn voor de fiets

Ook het Europees Parlement is tegen voorstel NMBS om tweewieler­s in de spits te bannen

-

De NMBS kreeg een maand geleden bakken kritiek: ze wilde tijdens de spitsuren gewone fietsen bannen van de trein. Treinreizi­gers moeten in de EU op elk moment de fiets kunnen meenemen, eist het Europees Parlement nu.

Fietsen nemen plaats af van reizigers en het gesleep leidt soms tot onveilige toestanden, argumentee­rde de NMBS een tijd terug. Maar minister van Mobiliteit François Bellot (MR) floot de spoorwegma­atschappij een dag later terug. Dat neemt niet weg dat de NMBS mogelijk met nieuwe voorstelle­n zal komen om de fiets op sommige drukke lijnen tijdens de spits wél te bannen.

Het Europees Parlement grijpt een herziening van de rechten van treinpassa­giers nu aan om te eisen dat reizigers het recht krijgen om hun fiets mee te nemen op de trein, onafhankel­ijk van het tijdstip. “De Europese maatschapp­ijen moeten plaats vrijmaken om per trein minstens acht fietsen te stallen, ook op hogesnelhe­idstreinen”, zegt Europarlem­entslid Bart Staes (Groen). “Dit is erg belangrijk om mensen te motiveren voor het openbaar vervoer te kiezen”, voegt zijn N-VA-collega Mark Demesmaeke­r eraan toe.

Uitzonderl­ijke omstandigh­eden

Ook moeten er hogere compensati­es komen bij vertraging­en of het schrappen van treinen. Voor vertraging­en van meer dan een uur zal de treinmaats­chappij de helft in plaats van een kwart van de ticketprij­s moeten terugbetal­en. Vanaf anderhalf uur vertraging wordt dit opgetrokke­n tot 75 %, vanaf twee uur tot het volledige bedrag.

Een tweede ontwikkeli­ng is dat ‘uitzonderl­ijke omstandigh­eden’ niet langer als excuus zullen gelden om te ontsnappen aan de betaling van de compensati­es. Bart Staes stelt dat bedrijven als Deutsche Bahn via lobbywerk geprobeerd hebben dit onderdeel te ondergrave­n door de invoering van het concept ‘overmacht’.

Helga Stevens (N-VA) noemt het positief dat mensen met een beperking in grote stations automatisc­h aanspraak maken op assistenti­e, zonder extra kosten en zonder verwittigi­ng vooraf.

De onderhande­lingen met de lidstaten moeten nu beginnen. Maar de overweldig­ende meerderhei­d bij de stemming in het Parlement (533 stemmen voor, 37 tegen) maakt dat de lidstaten het niet makkelijk zullen krijgen om de voorstelle­n bij te sturen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium