Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nagel aan de doodskist van May

Wie is Jacob Rees-Mogg?

-

Politici zoals Jacob Rees-Mogg (49) maken ze enkel in het Verenigd Koninkrijk. De man is zo upper class dat hij weggelopen lijkt uit het kostuumdra­ma Downton Abbey.

In het middelbaar ging hij naar de eliteschoo­l Eton, zijn hogere studies deed hij in Oxford. Toen hij in 1997 de eerste keer de politiek instapte, leek Rees-Mogg op weg om een karikatuur van zichzelf te worden. De overtuigde Thatcher-adept kwam op in een kieskring van de arbeidersk­lasse in Schotland. Samen met zijn nanny ging hij op stap om er stemmen te ronselen, rondrijden deed hij volgens de pers in een Bentley. “Schunnig”, noemde hij die berichten, “Het was een Mercedes.”

Terug in Engeland verging het hem beter. Hij raakte verkozen in het Lagerhuis en ontpopte zich in geen tijd tot een politieke ster vanwege zijn humoristis­che speeches. Het leverde hem enkele passages op in de satirische panelshow Have I Got News For You op BBC, die ook al de popularite­it van Boris Johnson naar ongekende hoogten stuwde. Maar bovenal is de vader van zes iemand van de harde, oerconserv­atieve lijn. Tegen Europa, tegen het homohuweli­jk, tegen migratie en tegen elke vorm van staatsinme­nging. Sinds de Brexit is Rees-Mogg de stem van de harde Brexiteers, een groepje Tories van een man of tachtig. Elke toegeving die Theresa May wilde maken, schiet ReesMogg af met typisch Brits flegma en een uitgebreid­e woordensch­at. Zoals in zijn brief om de motie

van wantrouwen tegen de premier te vragen. “Dit protocol is in contradist­inctie met de principes die we al lang koesteren.” Omdat “in tegenstell­ing” wat gewoontjes is.

 ?? FOTO AP ?? Jacob Rees-Mogg.
FOTO AP Jacob Rees-Mogg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium