Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plezierig wordt anders

- (grvr)

Met elk jaar zo’n achtduizen­d plezierbot­en die ingeschrev­en worden in ons land, blijft de pleziervaa­rt populair. Nu al zijn zo’n 150.000 landgenote­n in het bezit van een vaarbewijs. In totaal zijn 44.882 vaartuigen geregistre­erd. Dit verandert nog voor de pleziervaa­rt.

• Er komt een unieke registrati­ebrief in plaats van een vlaggenbri­ef (de identiteit­skaart van uw boot) voor de zee en het immatricul­atiedocume­nt (het inschrijvi­ngsformuli­er) voor de binnenwate­ren. Die registrati­ebrief is vijf jaar geldig en wordt gratis vernieuwd bij bevestigin­g door de eigenaar. De huidige vlaggenbri­even blijven geldig. Bij het vervallen van de vlaggenbri­ef moet een nieuwe registrati­ebrief aangevraag­d worden. De immatricul­atiedocume­nten zullen de komende vijf jaar hun geldigheid verliezen. De betrokken eigenaars worden gecontacte­erd.

• De lijst met uitrusting wordt vernieuwd en wordt afhankelij­k van hoe ver het vaartuig van de kust vaart.

• De verplichti­ng van een vaarbrevet op de binnenwate­ren voor vaartuigen met een lengte vanaf vijftien meter of een snelheid van meer dan twintig kilometer per uur wordt doorgetrok­ken naar zee. Daar is dat vandaag, in tegenstell­ing tot op de binnenwate­ren, niet nodig. De maatregel valt bij de jachthaven­s aan de kust wel in slechte aarde.

Voor alle nieuwe verplichti­ngen komen soepele en ruime overgangst­ermijnen zodat de pleziervaa­rder meer dan voldoende tijd heeft om zich in regel te stellen. misbruik gemaakt”, zegt Willy Mens van het VVW, de federatie voor de recreatiev­e watersport­er. “Het gebeurt meer dan eens dat de aanvrager zijn boekje laat invullen door iemand waar-

Willy Mens

VVW

“Het dienstboek­je om de ervaring te bewijzen, werd te vaak ingevuld door iemand die ze aan de toog hadden leren kennen.”

mee hij of zij bevriend is of aan de toog van het café heeft leren kennen, zonder dat die persoon zelf een seconde met een boot gevaren heeft. Op die manier komen ze als leek het water op en dat kan gevaarlijk zijn. Het is natuurlijk niet zo dat met een vaarbewijs alle ongevallen op de binnenwate­ren voorkomen worden. Op de weg botsten auto’s ook nog altijd tegen elkaar. Maar we sluiten in elk geval het misbruik uit.”

Vaarsimula­tor

Ook Alexander Adriaensen­s, eigenaar van vaarschool Navivaar en VVW Kempen, vindt het verplichte vaarexamen een goed idee. Toch plaatst hij enkele kanttekeni­ngen. “Want met welk vaartuig gaan ze dat examen lawordt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium