Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bloopers? Ik

- JAN STASSIJNS

Wilrijkena­ar Marc Fransen, die ook deel uitmaakt van De Grungblave­rs, maakte twintig jaar geleden zijn intrede als nieuwsanke­r bij Atv. “Tijdens mijn eerste uitzending in ’78 was ik enorm zenuwachti­g”, zegt hij. “Ik zat daar toen met gekromde tenen.”

1978? Moet dat niet ’98 zijn? “Ach ja, natuurlijk. In ’78 ben ik getrouwd, dat is mijn andere lief”, lacht Fransen. “Dat is de leeftijd, hé. Ik merk dat ik soms niet meer alert genoeg ben. Dat was voor mij een teken aan de wand. En na twintig jaar bij Atv is dit het mooiste moment om afscheid te nemen. Ik wil geen jaar te veel doen. Stel je voor dat mensen gaan zeggen: ‘Zit die Marc Fransen daar nog altijd? Zou hij er niet beter mee stoppen?’. Dan is het beter om er nu mee op te houden.”

De zenuwen van twintig jaar geleden zijn er allang niet meer. “Er is niets meer dat mij zenuwachti­g maakt”, zegt Fransen. “Zelfs als er technisch iets misgaat, kan ik daar altijd wel een draai aan geven. Ik weet dat de collega’s op zoek zullen gaan naar bloopers voor mijn afscheid. Maar ik denk niet dat ze er veel zullen vinden. Behalve dan toen ik via een live-verbinding aan collega Lynn Gilot een vraag stelde over een staking. ‘Hoe lang gaat de staking nog duren, schat je?’ Daar is heel luid om gelachen. Ik had het pas door toen ik het uitgesprok­en had.”

“Vroeger zou ik daar wel anders op gereageerd hebben. De collega’s toen maakten het me niet altijd makkelijk. Ik weet nog dat Jo De Poorter zijn hand op mijn been legde terwijl ik het nieuws aan het lezen was. Of dat de collega’s tijdens een staande uitzending aan het voetballen waren in de studio en mij de bal doorspeeld­en. Ik denk niet dat de hoofdredac­teur toen aanwezig was”, lacht Fransen.

Zijn profession­ele carrière begon Fransen in het onderwijs, als leerkracht Nederlands en Engels in Pius X. “34 jaar heb ik voor de klas gestaan”, zegt Fransen. “En vijftien jaar heb ik dat gecombinee­rd met mijn job als nieuwsleze­r bij Atv. Dat heeft mijn leven een nieuw elan gegeven. Ik heb op profession­eel ge- bied alles aan Atv te danken. Ik heb heel wat internatio­nale sterren mogen interviewe­n: Lionel Richie, The Pointer Sisters, Rod Stewart... Maar het is ook door mijn job als nieuwsanke­r dat Guillaume

Stighelen,

(Van der red.)

mij mee in De Grungblave­rs betrokken heeft. Ik speel bijvoorbee­ld ook een rolletje als nieuwsleze­r in een film met Monica Belluci en Ben Kingsley. Ik ben benieuwd hoeveel seconden ik in beeld zal komen, maar ik speel wel mee. Had me twintig jaar geleden gezegd dat ik zoiets zou doen en ik zou het niet hebben geloofd.”

Fransen heeft een grote liefde voor zijn stad, die hij met Atv de afgelopen jaren nog beter heeft leren kennen. “En dat vanuit een bevoorrech­te positie”, vertelt hij. “Al het mooie, zoals de opening van het MAS of het Red Star Line Museum, maar ook het lelijke, zoals de visa-crisis. Antwerpen is een moeilijk lief, zoals Tom Lanoye al zei. Maar dat zijn de meest interessan­te. Ik heb het altijd een voorrecht gevonden om dat nieuws te vertellen aan de mensen thuis. En bij Atv staat een heel nieuwe nieuwsgene­ratie klaar. Laat het nu maar over aan de jonge mensen met een frisse kijk, in plaats van aan die oude man.”

‘‘Ik zou niet willen dat de mensen zeggen: ‘Zit die Marc Fransen daar nu nog altijd?’. Dan vind ik het beter om nu te stoppen. ’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Marc Fransen in zijn jonge jaren.
FOTO'S RR Marc Fransen in zijn jonge jaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium