Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tante bomma

- Mischa Bludts

Precies vier jaar geleden, in november 2014, overleed mijn bomma. Of preciezer: de tweede vrouw van de al eerder gestorven pa van mijn adoptievad­er, maar dat bekt niet zo vlot. Gemakshalv­e noemde ik haar destijds dan maar tante. Maar goed, het appartemen­t op Linkeroeve­r moest toen snel, voor de opkoper er met de grove borstel kon doorgaan, worden leeggemaak­t en dus werd de hele familie opgetromme­ld. Zo konden ze hun keuze maken uit de aanwezige praktische spulletjes en memorabili­a.

De inboedel omvatte naast meubilair, decoratie – porseleine­n vogeltjes, check –, een uit de kluiten gewassen bibliothee­k en kleren uit een vorig, eleganter tijdperk, ook een heleboel persoonlij­ke documenten. Aangezien ik niet wilde dat die op het stort zouden belanden, heb ik ze in een doos gestoken, meegenomen – en sindsdien nooit meer bekeken.

Tot vorige week.

Het merendeel bestaat uit officiële paperassen en oude vakantiefo­to’s, maar helemaal onderin de doos vond ik twee kleine vriendscha­psboekjes van een jonge tante bomma. Tot dusver wist ik niet veel over haar jeugd, maar uit de

blijkt dat ze als kind in Ekeren woonde en tijdens de Tweede Wereldoorl­og naar Maria Boodschap op de Luchtbal naar school ging. Ze was er duidelijk een populaire leerling en ‘kapitein van het fameuze elftal van 8T’.

De boekjes bestrijken de periode 1939–1945 en dus de Duitse bezetting en de daaropvolg­ende bevrijding. Toch wordt er amper naar de oorlog verwezen. Haar medeleerli­ngen roepen vooral toekomstig­e herinnerin­gen op, brengen een gedichtje ten berde of delen een tekening van bijvoorbee­ld de drie biggetjes en zelfs Mickey Mouse; het is opvallend dat haar vriendinne­tjes niet alleen een mooi handschrif­t hadden, maar vaak ook prima konden tekenen zoals blijkt uit onderstaan­de schets van Maria Boodschap.

De laatste bijdrage dateert uit maart 1945 en werd heel toepasseli­jk geschreven door Reg, een Britse of Canadese soldaat. En de Luchtbal? Mijn echtgenote werkt er nu al ettelijke jaren in het cultureel ontmoeting­scentrum. Voor wie het nog niet moest weten: Antwerpen is een dorp.

albums

poésie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium