Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijdelijk statiegeld­winkeltje Ecover meteen magneet voor petflessen

59% van de gemeenten lid van Statiegeld­alliantie, stad Antwerpen niet

-

Onderhouds­productenb­edrijf Ecover houdt vier dagen lang een Statiegeld Store open in de Groendalst­raat. U kunt er petflessen inleveren en krijgt er wat voor terug, al maakt u vooral een statement.

Heel wat mensen kwamen gisteren hun petflessen in de mand smijten in de Groendalst­raat, een zijstraat van de Huidevette­rsstraat in het centrum. Ook vandaag, morgen en overmorgen kunt u mee het statement ondersteun­en.

Iedereen die langskomt, ontvangt een flesje afwasmidde­l van het Malse bedrijf Ecover, van gerecyclee­rd plastic welteverst­aan. En een symbolisch­e euro die u meteen kunt doneren aan de Statiegeld­alliantie.

Petitie

Wie wil, kan ook zijn handtekeni­ng zetten onder de vraag naar statiegeld. Van de gedeponeer­de petflessen maakt kunstenaar Dirk Vander Kooij een discussiet­afel om verder over het onderwerp te debatteren. “Wij willen als bedrijf het verschil maken, ook al doet de politiek niet mee”, legt Katja Coppens van Ecover uit. “Het is belangrijk dat we het op de agenda houden. Statiegeld vermindert het zwerfvuil aanzienlij­k.”

“Ons verbond telt ondertusse­n 860 ondersteun­ende organisati­es”, zegt Tom Zoete van de Statiegeld­alliantie. “Van alle Vlaamse gemeenten doet 59% mee. Ook centrumste­den als Gent, Mechelen, Brugge en Hasselt tekenden. Antwerpen was een dubbeltje op zijn kant, maar N-VA bleek toch tegen te zijn. Van deze stad weten we dat het opkuisen van zwerfvuil 25 miljoen euro per jaar kost. En blikjes en plastic flessen maken 40% van het volume van dat zwerfvuil uit.”

De Wilrijkse Kim Verstrepen (43) smeet gisteren een zak vol petflessen weg in de Statiegeld Store. Zij vindt statiegeld een logische stap. “Net zoals voor glazen flesjes. We moeten sowieso proberen het gebruik van plastic te vermindere­n. Denk na voor je zomaar gedachtelo­os consumeert. Voor een algemeen duurzame wereld, maar ook voor een propere stad.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium