Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bronzen beeld om gestorven zeelieden te herdenken, weg

Burgemeest­er vermoedt diefstal, plan om Fort Sint Marie te doen herleven komt te laat

- ANDREAS ROTTY

Een bronzen standbeeld in Fort Sint-Marie om zeelieden te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorl­og stierven, is verdwenen. Volgens de burgemeest­er van Zwijndrech­t is het vermoedeli­jk gestolen voor het brons. Een van de zuilen ernaast is omvergeduw­d.

“Sinds een paar jaar houden we in het fort een herdenking van gesneuveld­en rond 11 november”, zegt André Van de Vyver, burgemeest­er van Zwijndrech­t (Groen). “Toen we dat wilden voorbereid­en, op 5 november, merkten we dat het beeld verdwenen was.”

Er werd in de omgeving gezocht naar het werk van gelauwerde beeldhouwe­r Willy Kreitz, maar niets gevonden. Het beeldt een zeeman uit die bedroefd naar de grond staart. “We hebben de politie ingelicht, maar de kans dat we het terugvinde­n lijkt me klein. En ik kan het me moeilijk inbeelden dat iemand zo’n beeld zou verkopen of kopen. We gaan ervan uit dat het gestolen is om het te smelten en het brons te verkopen. ”

Het beeld maakt deel uit van een ruimer monument met langs weerszijde­n enkele zuilen met de namen van zo’n achthonder­d gestorven zeelieden tijdens Wereldoorl­og II, gesorteerd per boot. “We troffen ook een van die zuilen op de grond aan”, vervolgt Van de Vyver. “Die zijn vijftien centimeter dik en verankerd in beton. Je moet stevig duwen om dat omver te krijgen.” Het is niet duidelijk hoe of waarom die zuil op de grond beland is.

De gemeente zoekt een oplossing om het monument in ere te herstellen. “We zouden bijvoorbee­ld een soort obelisk kunnen plaatsen waar het beeld stond, met een opschrift dat uitlegt waarom het er stond en een foto erbij.”

Geen sociale controle

Het monument is van de gemeente Zwijndrech­t, maar Fort Sint-Marie is een afgesloten militair domein. Zonder toestemmin­g en sleutel van de militaire commandant van de provincie geraak je niet zomaar voorbij de toegangspo­ort. Langs de andere kant is er helemaal geen bedrijvigh­eid in het fort, sociale controle ontbreekt dus. Het is niet ondenkbaar dat dieven over de omheining geklommen zijn.

In 2016 werd nog een plan opgemaakt om het monument te verhuizen naar Linkeroeve­r, maar de kost bleek te hoog omdat de zuilen te zwaar verankerd zijn in het beton. In 2017 zei burgemeest­er Van de Vyver nog in uw krant dat het eventueel een plaatsje zou krijgen aan de Schelde. Maar ondertusse­n werden andere plannen opgemaakt om de hele site van Fort Sint-Marie te doen opleven, met een centrale plaats voor het monument. Dat plan komt helaas te laat.

 ?? FOTO RR ?? De bronzen zeeman die naar beneden kijkt, is verdwenen. De zuil ernaast ligt tegen de grond.
FOTO RR De bronzen zeeman die naar beneden kijkt, is verdwenen. De zuil ernaast ligt tegen de grond.
 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ??
FOTO STEFAAN VAN HUL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium