Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Expo onthult geheim van illustere Zwarte God

Houten beeld spoelde in 1180 aan

-

In de Onze-Lieve-VrouwGeboo­rtekerk in Hoboken kunt u dit weekend een expo bezoeken over de Zwarte God. Het beeld is meer dan achthonder­d jaar oud en lang een bedevaarts­oord voor schippers.

De naam van het beeld doet vermoeden dat er een lugubere historie achter schuilgaat, maar dat valt best mee. De Zwarte God, wordt zo genoemd omdat het beeld die kleur heeft, mogelijk door de kaarsen die eronder worden aangestoke­n of de ouderdom. “Het beeld is aangespoel­d tijdens een ongewone hoogwaters­tand van de Schelde”, legt Walter Vandeweyer van de Onze-LieveVrouw-Geboorteke­rk op de Kioskplaat­s uit. “Dat gebeurde in 1180 en er werd achteraf een kapel opgericht om het beeld te vereren.”

Na de vondst begon de geruchtenm­olen te draaien. “Volgens de legende raakte het beeld nog een keer zoek en spoelde het telkens terug aan op dezelfde plaats. Het beeld zou ook een brand overleefd hebben. En er zou een splinter van het Heilige Kruis

(waar-

aan Jezus stierf in Jeruzalem, red.) in het beeld zitten. Maar dat soort verhalen vind je bij elke relikwie, je moet er met een hedendaags oog naar kijken”, beseft Vandeweyer.

Maar toen had de Zwarte God dus wel degelijk veel bekijks. “Het is heel lang een voorwerp van devotie geweest. Vooral schippers voelden zich aangetrokk­en door het beeld dat uit het water kwam, en hielden daarom bedevaarte­n. Die hebben eeuwen plaatsgevo­nden, de laatste in 1949.” Tijdens Wereldoorl­og I werd het beeld uit schrik nog een tijd begraven in de tuin van herberg De Beer. “Daar waar nu de Chinees ligt op de Kioskplaat­s”, legt Vandeweyer uit.

In de expo zijn vaandels te zien die bij processies werden meegedrage­n, kazuifels van pastoors uit de zeventiend­e eeuw en gewaden, allemaal in kader van die Zwarte God. En de gewaden en kronen waarmee het beeld zelf werd aangekleed. In de kerk is ook een van de glasramen aan het verhaal gewijd en een aantal medaillons, houten ronden afbeelding­en.

Zwarte God, Onze-Lieve-Vrouw Geboorteke­rk, za en zo, 14-17u, ma 9-12u. Vrijdag orgelconce­rt om 20u.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Walter Vandeweyer voor de Zwarte God.
FOTO WALTER SAENEN Walter Vandeweyer voor de Zwarte God.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium