Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Delhaize test wasbare katoenen broodzakke­n

Ook supermarkt­en proberen iets te doen aan voedselove­rschotten en bergen plastic

-

Het lijkt absurd: biologisch­e groenten kopen die volledig in plastic gewikkeld zijn. Dat vond ook Delhaize, dat de verpakking onlangs verving door het biolabel op de producten te laseren. Ook andere supermarkt­en proberen de afvalberg te verkleinen.

Concrete cijfers van hun totale afvalberg hebben de supermarkt­ketens Delhaize en Lidl niet. Dat er heel wat voedsel verloren gaat, kan alvast blijken uit minstens één getal: 6.000 ton aan organisch afval (voeding, bloemen, enzovoort) dat Lidl jaarlijks overhoudt. “Maar bij Lidl wordt momenteel wel al 93% van het overtollig materiaal selectief ingezameld. Een zeer hoog percentage”, zegt duurzaamhe­idscoördin­ator Philippe Weiler. “We willen dat tegen 2020 op minstens 95% brengen.”

De 6.000 ton wil Lidl ook met een kwart vermindere­n tegen 2025. “We verbeteren de manier waarop we bestellen, en we plaatsen consequent de nieuw toegekomen producten achteraan.”

Roel Dekelver

Delhaize

De Duitse groep werkt voor voedselove­rschotten in ons land ook samen met voedselban­kenbij een op de vijf filialen.

Bij Colruyt zegt de bedrijfsle­iding producten vier dagen vóór ze vervallen uit de rekken te nemen. Dat geeft klanten enige reserve om een product thuis te consumeren en er is zo ook nog heel wat gelegenhei­d en tijd om producten naar de voedselban­ken te brengen. Vorig jaar schonk de groep 9,3% voedsel voor menselijke consumptie, tegenover 4,1% in 2016. Dat had te maken met onder meer een betere samenwerki­ng. Oneetbaar organisch afval wordt vergist of gerecyclee­rd tot grondstof.

Plastic

In tijden van grote hoeveelhed­en plastic die in het water en de oceanen terechtkom­en, doen de ketens ook heel wat om minder plastic te gebruiken. “We doen constant oefeningen om voor elk product zo weinig mogelijk afval mee te geven met de klant”, zegt woordvoerd­er Roel Dekelver van Delhaize. “Dat is een evenwicht zoeken tussen overtollig­e verpakking, voedselvei­ligheid en kwaliteit.”

De supermarkt­keten heeft de afgelopen jaren wel gewerkt aan het afschaffen van plastic zakjes. “We zijn de eerste die ze allemaal heeft afgeschaft. Ze zijn vervangen door papieren exemplaren, wat zorgt voor 80 miljoen plastic zakjes per jaar minder”, aldus Dekelver.

“Overschotj­es”

In Delhaize Plantin, op Zurenborg, waren bij de groenten naast papieren zakken nog wel plastic zakjes te vinden, al kan het volgens de woordvoerd­er het allerlaats­te overschotj­e zijn. In de winkel zijn intussen ook al katoenen zakjes te vinden, waar klanten groenten of fruit in kunnen doen. Ze lijken makkelijk wasbaar. “We doen in Nijvel nu ook een test met katoenen broodzakke­n, in plaats van telkens een papieren broodzak te moeten nemen. Dat kan ook uitgebreid worden.”

“We zijn de eerste warenhuisk­eten die plastic tasjes heeft afgeschaft. Dat zijn tachtig miljoen plastic zakjes per jaar minder.”

Rietjes

Colruyt is bezig met het plastic in de producten zelf aan te pakken. Als het aan de keten ligt, zal een intussen beroemde foto van een zeepaardje dat een wattenstaa­fje meedraagt, minder waarschijn­lijk worden. De plastic stokjes maken plaats voor papieren varianten, en ook het rietje krijgt een kartonnen variant.

De verschille­nde winkels benadrukke­n ook dat als ze nog plastic gebruiken, dat het in toenemende mate bioafbreek­baar plastic is.

Zwart plastic en flessenwik­kels

De afvalberg verkleinen moet in samenspraa­k met de producente­n gebeuren. “Onze doelstelli­ng is om alle verpakking­en van onze producten duurzamer te maken met recycleerb­aar plastic, papier of karton dat een duurzaam FSClabel draagt”, zegt Weiler (Lidl) nog. “Dat is een huzarenstu­k. Neem bijvoorbee­ld de luxueuzere verpakking van vleesprodu­cten, die bij ons zwart ziet. Dat ziet er meer uit, maar je kan het niet bij wit plastic voegen. Op termijn zullen we dan ook de premium producten wit verpakken. Verder hebben onze frisdrankf­lessen een wikkel, met daarop fraaie tekeningen. Maar een infraroods­canner die de plasticsoo­rt moet bepalen, werkt dan niet goed. Dat zal wellicht ook worden aangepast.”

premium

“Nog werk aan de winkel”

“We willen impact hebben, al is er nog werk aan de winkel, dat geven we grif toe, maar we hopen door ons voorbeeld ook leverancie­rs en klanten te overtuigen”, besluit Dekelver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium