Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dan moet je fans ook vragen om geen tickets meer te kopen”

- JÜRGEN GERIL, SVEN CLAES

Wij kregen de brief in handen die Anderlecht stuurde naar de makelaars van hun spelers. Daarin vraagt RSCA begrip voor het blokkeren van hun betalingen nu er een fraudeonde­rzoek aan de gang is in ons voetbal. Verscheide­ne makelaars interprete­ren het echter als broodroof en vinden dat paars-wit elke zaakwaarne­mer nu als corrupt beschouwt. “Er is nog altijd het vermoeden van onschuld”, zegt makelaar en advocaat Stijn Francis.

Verscheide­ne binnen- en buitenland­se makelaars kregen de brief van Anderlecht toegestuur­d. Hij is opgesteld in het Engels, zodat iedereen de boodschap begrijpt. Paars-wit geeft aan dat er door het Propere Handen-onderzoek onzekerhei­d is of sommige betalingsm­odaliteite­n aan makelaars wel legaal zijn. De club wil het onderzoek afwachten en zelf zijn fi- nanciële transactie­s met zaakwaarne­mers nog eens onder de loep nemen alvorens nog geld op hun rekeningen te storten.

Tegen Van Holsbeeck?

Concreet: betalingen aan spelersmak­elaars die in verdenking zijn gesteld – zoals Mogi Bayat en Dejan Veljkovic – worden sowieso bevroren. De anderen kunnen pas op hun geld rekenen als blijkt dat alles loepzuiver is. Met andere woorden: er wordt uitgezocht of alle contracten – zeker deze die zijn opgesteld door ex-manager Herman Van Holsbeeck – rechtmatig zijn.

Makelaar en advocaat Stijn Françis kreeg zelf geen brief, maar wil wel reageren op de actie. “Als Anderlecht betalingen stopzet omdat er aan bepaalde constructi­es wordt getwijfeld, dan heb ik daar begrip voor. Maar als ze consequent betalingen zouden blokkeren voor alle makelaars omdat er een gerechteli­jk onderzoek loopt

naar enkele makelaars, dan lijkt me dat niet correct. Elke zaakwaarne­mer heeft kosten: scouting, bureau huren, reiskosten, internet… Wat als sommigen dat straks niet meer kunnen betalen omdat hun betalingen worden gezet en ze daarna een vlekkeloze reputatie blijken te hebben? Dan is die propere makelaar het slachtoffe­r.”

Grote makelaars zoals Didier Frenay of Christophe Henrotay – met veel voetballer­s in hun portefeuil­le – kunnen wel tegen zo’n (tijdelijke) bevriezing van hun geld, maar het zijn vooral de kleintjes – die maar één of twee spelers vertegenwo­ordigen – die hiervan afzien. Françis vindt het een stap te ver. “Dan zou je de fans ook moeten aanraden om niet langer tickets te kopen tot het hele onderzoek rond matchfixin­g is afgelopen.”

Verdeelde fans

on

hold

De supporters zelf reageren verdeeld op de actie van Marc Coucke. Sommigen oordelen dat dit de enige manier is om de excessen in de makelaarsw­ereld een halt toe te roepen. Anderen vinden dat de voorzitter zo bijna toegeeft dat er geen geld meer is. Er zijn alleszins makelaars die hun geld niet kregen hoewel de betalingst­ermijn al is verstreken.

Dat alles kan simpel opgelost worden door niet de clubs maar de spelers de makelaarsc­ommissies te laten betalen. De zaakwaarne­mers werken ten slotte voor hen en daar wil Coucke naartoe.

Een andere optie is om de commissies na een transfer of na een nieuw contract meteen en integraal te betalen in plaats van in (maandelijk­se) schijven. Sommige makelaars geven zelfs korting als het bedrag van de commissie in één keer wordt gestort.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium