Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verwacht niet dat Nederland er altijd boven uitsteekt”.

Wat u moet weten over het snelschaat­sseizoen

- (b) (b) (b) (b) (b) HANS JACOBS (mabe) (b)

In het strafste Belgische sportjaar is hij een van de allerstraf­ste mannen: olympisch vicekampio­en snelschaat­sen op de Winterspel­en, wereldkamp­ioen skeeleren en nog een handvol WK- en EKmedaille­s. Op het ijsovaal in het Japanse Obihiro glijdt Bart Swings (27) zijn seizoen op gang. Wat u moet weten over het postolympi­sche snelschaat­sseizoen.

De olympische vicekampio­en massastart is nog altijd een halve Noor: hij en coach Jelle Spruyt zetten de samenwerki­ng met een van de beste schaatslan­den ter wereld voort. In de aanloop naar dit seizoen won Swings een schaatsmar­athon. “Dat ik op het einde nog zo kan sprinten tegen de pure marathonsc­haatsers die nu al in vorm moeten zijn, geeft vertrouwen. Een marathon is fysiek heel zwaar, conditione­el sta ik er al heel goed voor, dat is nooit een probleem. Naar het schaatsgev­oel is het nog wat zoeken. Ik heb nog niet zoveel geschaatst in vergelijki­ng met andere jaren, maar wel lang geskeelerd.” In het postolympi­sche jaar liggen zijn hoofddoele­n in februari Sébastien Ogier (Ford Fiesta) reed de snelste tijd in de shakedown van de Rally van Australië, slotmanche van het WK. Ogier was 0,2 seconden sneller dan Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe) en Tänak (Toyota Yaris). Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe) reed als vierde 0,3 seconden trager. Vannacht begon de echte rally.

en maart, met het WK afstanden en het WK allround.

De eerste Belgische olympische medaillewi­nnaar op de Winterspel­en in twintig jaar, plots deed de naam Bart Swings een belletje rinkelen. Van het gelegenhei­dsuitstapj­e naar het wielrennen

– hij werd uitgenodig­d voor het na-Tour dernycrite­rium in Antwerpen

– is hij nog altijd wat overdonder­d. “Indrukwekk­end hoeveel mensen daarop afkwamen, ik had niet gedacht dat ik zo enthousias­t zou worden ontvangen. Maar nu, enkele maanden later, is het niet zo dat ik om de haverklap op straat word herkend, hoor. En gelukkig LeBron James mag zich de vijfde beste schutter in de geschieden­is van de NBA noemen na zijn 44 punten voor de LA Lakers tegen de Portland Trail Blazers. Hij passeerde daarmee Wilt Chamberlai­n op de ranking aller tijden. De 33-jarige James heeft nu 31.425 punten achter zijn naam, zes meer dan Chamberlai­n. Hij moet alleen recordhoud­er Kareem Abdul-Jabbar (38.387 punten), Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (33.643) en Michael Jordan (32.292) voor zich dulden.

maar. Natuurlijk vind ik het leuk dat mensen voor mij supporterd­en. Maar altijd aandacht, neen, dat hoef ik niet.”

Oranje tegen allen, allen tegen Oranje: gaat Nederland weer met het gros van de prijzen aan de haal? Niet noodzakeli­jk, zegt Swings. “Nederland blijft het schaatslan­d bij uitstek en ze kunnen ook dit seizoen dominant zijn. Maar op de WK’s komt iedereen zo dicht bij elkaar dat Thomas Pieters opende in 68 slagen (-4) in het DP World Tour Championsh­ip (European Tour) in Dubai en staat vijfde. De 26-jarige Antwerpena­ar noteerde een ronde van vier onder par na zeven birdies en drie bogeys. De nummer 71 op de wereldrang­lijst telt 2 slagen meer dan leiders Otaegui en Smith.

Jorik Hendrickx zal dit seizoen niet

ik niet verwacht dat ze er ook dan met kop en schouders boven uitsteken.” Het postolympi­sche jaar is misschien ook een wissel van de wacht. “Er komt wel wat jeugd bovendrijv­en – vooral bij de vrouwen, maar ook een paar bij de mannen. Tot nog toe heeft Patrick Roest heel veel indruk gemaakt.” Nederlands­e kranten spreken zelfs over “de nieuwe schaatskon­ing” die is opgestaan. Swings: “Het blijven nog maar de eerste wedstrijde­n. We zullen zien wie er staat in februari, misschien wint Kramer dan weer zoals gebruikeli­jk.”

De arts van het Nederlands Olympisch Comité bond de kat de bel aan: dat er te makkelijk medicijnen worden voorgeschr­even in het Nederlands­e topschaats­en. Het ging ook over corticoste­roïden, ook een plaag in actie komen en neemt een jaar pauze. De 26-jarige uit Arendonk heeft niet de lust om te trainen en wedstrijde­n te schaatsen. Luca Brecel (WS 13) plaatste zich voor de achtste finales op het Northern Ireland Open na 4-2 winst tegen Gary Wilson (WS 38).

Roger Federer (ATP 3) heeft zich

in het wielrennen. Via een medisch attest medicijnen nemen die op de dopinglijs­t staan, is niet verboden. Op voorwaarde dat de sporters ze nodig hebben omdat ze ziek zijn. “Dat verhaal deed al de ronde op de Winterspel­en van Pyeongchan­g. Toen probeerde ik mij daar zo weinig mogelijk van aan te trekken, ik moest me vooral op mezelf concentrer­en. Dat het probleem groter is dan ik dacht, daarvan ben ik wel geschrokke­n, ook al gaan de meeste verhalen over vrouwensch­aatsen. Kan het wel of niet? Moeilijk te zeggen, maar eigenlijk mag het gewoon niet. De fout ligt bij de atleet, bij de dokter… Van de zomer werd erover gesproken tussen de schaatsers, hier in Japan is dat niet meer

talk of the town.”

the

Euh, wat is er dan te doen op 22 december, zo vraagt Swings zich af. Het Sportgala, waar onder anderen de Sportman van het Jaar wordt bekroond, dus. Of hij zichzelf een kans toedicht? “Niet zomaar is dit het strafste Belgische sportjaar. Het zou straf zijn dat een atleet zegt: alleen ik verdien die trofee. Ik claim die trofee dus niet. Ook al is het bijzonder moeilijk om sporten, laat staan prestaties, met elkaar te vergelijke­n: mijn prestaties waren niet slecht maar zeker niet de enige straffe stoot.” geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals in Londen. De Zwitser klopte in de derde groepsweds­trijd Kevin Anderson (ATP 6) met 6-4 en 6-3. De Zuid-Afrikaan was al zeker van zijn stek bij de laatste vier. Proost Lier kan mits winst tegen Moeskroen opschuiven in het klassement. KK Malle-Beerse staat voor een zware verplaatsi­ng naar Charleroi, Real Noorderwij­k kan tegen Roselies nogmaals op zoek gaan naar een eerste zege.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium