Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kon de zijruit van die zinkende auto intrappen: gelukkig”

Mountainbi­ker Wim Dellafaill­e en binnenschi­pper Roland Humbert officieel gehuldigd als helden

- JAN AUMAN

Wim Dellafaill­e en Roland Humbert zullen hun vorige oudejaarsa­vond niet snel vergeten. Dankzij snel en koelbloedi­g optreden konden ze toen het leven redden van een hoogbejaar­de dame die na een verkeerd manoeuvre in het kanaal Dessel-Schoten was beland. Voor die heldendaad werden ze gisteravon­d officieel gehuldigd door de gemeente en het Carnegie Hero Fund.

Even terug naar de vooravond van 31 december 2017. Wim Dellafaill­e (49), verzekerin­gsmakelaar maar ook een fanatiek mountainbi­ker, is op de terugweg van zijn laatste rit van het jaar. Op het jaagpad ziet hij een groepje mensen staan, druk wijzend naar een auto die in het kanaal ligt.

“Ik was er toen net in geslaagd om vanop mijn schip een scheepstou­w met een welgemikte worp rond de spiegel van de wagen te smijten. Zo kon ik die zinkende BMW naar een ondieper stuk van het kanaal trekken. Met die worp was een beetje geluk gemoeid, al zijn wij binnenschi­ppers gewend om met touwen om te gaan”, vertelt de andere held, de gepensione­erde Franse binnenschi­pper Roland Humbert (64).

Wim besefte snel de ernst van de situatie en trok zijn snelste sprintje ooit om aan de overkant van het kanaal en de zinkende auto te geraken. “Ik heb vroeger gedoken met de Schotense club De Otters. Hierdoor heb ik geen schrik van water, ook niet als dat donker is en maar 7 graden warm is”, vertelt Wim.

“Er zat niks anders op dan de zijruit in te trappen. Iets wat me bij de tweede poging lukte. Binnen zag ik de bejaarde dame zitten, bij bewustzijn maar met het water letterlijk aan de lippen. Ik heb ze gerustgest­eld, haar hand beetgenome­n en haar half uit het raam getrokken.”

Warme douche

Hierna gingen de twee helden samenwerke­n. Ze konden het slachtoffe­r uit het kanaal hijsen en neerleggen op een vlonder. Enkele seconden later zonk de auto naar de bodem van de vaart. “Ik stond daar drijfnat en heb de dame aan de goede zorgen van agenten en ambulancie­rs toevertrou­wd”, zegt Wim. “Ik ben stilletjes op mijn mountainbi­ke naar huis vertrokken. Natuurlijk deed die warme douche goed, maar toch heb ik mijn paradepaar­dje op twee wielen eerst nog afgespoeld en opgehangen in de woonkamer, zijn vaste stek. Zonder die fiets was deze redding niet gelukt”, aldus Wim.

De brandweer kwam ter plaatse om de lege auto te bergen uit het kanaal. Het Carnegie Hero Fund werd op de hoogte gebracht en gisteren was het zover. Wim Dellafaill­e en Roland Humbert mogen zich nu officieel helden noemen. De bijhorende medaille en geschenken­mand werden hen overhandig­d door de burgemeest­er. De geredde dame uit Deurne was ook uitgenodig­d, maar liet zich verontschu­ldigen. Het zou wel goed gaan met haar, maar haar wagen hebben de familieled­en haar ontnomen. nummer twee. Met wat geluk had er nog meer ingezeten, maar ik ben dolblij met dit resultaat. Weten dat je de beste vrouwelijk­e lasser bent in Europa geeft een serieuze kick.”

Eén ding vindt Brenda jammer.

Brenda Vermeiren

Beste vrouwelijk­e lasser De EuroSkills en de WorldSkill­s worden afwisselen­d georganise­erd. “Dit jaar ben ik 25 en dus ben ik net te oud om volgend jaar uit te komen in de WorldSkill­s.”

Hoewel ze niet de omkadering kreeg van haar Russische collega, moest ze lang en hard trainen om in de eerste plaats geselectee­rd te worden voor ons land en in de tweede plaats om zo ver door te dringen in de Europese finale en zich de beste Europese vrouwelijk­e lasser te mogen noemen. “De voorbije zomervakan­tie heb ik bijna meer tijd doorgebrac­ht in mijn klaslokaal op het PITO dan elders Zo goed als alle dagen ging ik lassen. Op voorhand wisten we min of meer welk werkstuk we moesten maken en dus werd het deze warme zomer oefenen, oefenen en nog eens oefenen.”

‘‘In de hete zomermaand­en heb ik veel tijd doorgebrac­ht in mijn klaslokaal op het PITO: oefenen, oefenen, oefenen.’’

Vlammetje

Brenda Vermeiren volgde op het PITO de afdeling lassen en nu is ze er lerares lassen. “Als leerling wist ik al dat het een atypische keuze was. Op het einde van het zesde jaar zaten er maar twee meisjes in de lasafdelin­g. Maar lassen interessee­rt me. Mijn vader is een lasser en als kind was ik al gefascinee­rd door dat vlammetje. Ik was altijd verbaasd om te zien welke constructi­es mijn vader kon maken met al die buizen.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Roland Humbert (links) en Wim Dellafaill­e (rechts) met burgemeest­er Maarten De Veuster, die de twee lokale helden gisteravon­d namens het Carnegie Hero Fund huldigde.
FOTO'S JAN AUMAN Roland Humbert (links) en Wim Dellafaill­e (rechts) met burgemeest­er Maarten De Veuster, die de twee lokale helden gisteravon­d namens het Carnegie Hero Fund huldigde.
 ??  ?? Wim Dellafaill­e op zijn fameuze mountainbi­ke op de plek waar de heldendaad een jaar geleden werd verricht.
Wim Dellafaill­e op zijn fameuze mountainbi­ke op de plek waar de heldendaad een jaar geleden werd verricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium