Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee advocaten en één lerares maken schepencol­lege compleet

- JAN AUMAN

Leerkracht Pascale Gielen (N-VA) en advocaten Olivier Verhulst en Marian Van Alphen (Open Vld) zijn de nieuwe gezichten in het schepencol­lege dat Schilde en ’s-Gravenweze­l vanaf januari zal besturen. “We gaan de inwoners meer inspraak geven en daadwerkel­ijk mee laten bepalen waar het geld naartoe gaat”, aldus burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA).

N-VA, dat de verkiezing­en overtuigen­d won, besloot al snel om van coalitiepa­rtner te veranderen. CD&V werd ingewissel­d voor Open Vld. “Het levert ons meteen een comfortabe­le meerderhei­d van 20 op 25 zetels op”, rekent Dirk Bauwens voor, die aan zijn tweede termijn als burgemeest­er begint. “Ook belangrijk is dat de partijprog­ramma’s van N-VA en Open Vld veel beter bij elkaar aansluiten dan dat met CD&V het geval was.”

Beide partijen schreven de voorbije weken een nieuw bestuurspr­ogramma. “Dat wilden we eerst gereed hebben alvorens de mandaten te verdelen”, aldus Olivier Verhulst (Open Vld). De advocaat, die de voorbije zes jaar een felle oppositiel­eider was, wordt straks schepen en krijgt de zware bevoegdhed­en milieu, financiën, mobiliteit en wonen.

Zijn partijgeno­te en confrater-advocate Marian Van Alphen ziet achttien jaar engagement in de lokale politieke bekroond met een schepenman­daat. Zij gaat zich ontfermen over welzijn, gezondheid, ontwikkeli­ngssamenwe­rking, lokale economie en ruimtelijk­e ordening.

Andere nieuwkomer is Pascale Gielen. Deze leerkracht Nederlands en geschieden­is in de SintLudgar­disschool in Merksem zat al in de gemeente- en provincier­aad en was destijds medeoprich­ter van de lokale N-VA-afdeling. Ze ziet die pioniersro­l en haar goede score op 14 oktober nu verzilverd in een schepenamb­t. Gielen gaat sociale zaken, werk en sport beheren. Al zal ze die laatste bevoegdhei­d na drie jaar wel doorgeven aan Olivier Verhulst (Open Vld).

Peter Mendonck (N-VA), voormalig kabinetsme­dewerker van staatssecr­etaris Theo Francken en in Schilde verantwoor­delijk voor openbare werken en patrimoniu­m, behoudt die bevoegdhed­en. Maar na drie jaar verdwijnt hij van het politieke toneel om plaats te maken voor dé revelatie van de jongste verkiezing­en: student Mats Geismar, die vanop de veertiende plaats toch de op twee na meeste voorkeurst­emmen haalde van de hele N-VA-lijst.

Geen tram door Schilde

Kathleen Krekels, ook Vlaams Parlements­lid, zal zich voor N-VA verder toeleggen op cultuur, onderwijs, bibliothee­k, toerisme en evenemente­n. Ze krijgt er jeugd, gezinnen en senioren bij. Opvallend: Yolande Avontroodt, die twaalf jaar burgemeest­er was voor Open Vld, keert niet terug in het schepencol­lege, maar zal als voorzitter van de gemeentera­ad voortaan wel de debatten leiden.

“De nieuwe bestuurspl­oeg wil hard inzetten op brede participat­ie, inspraakpl­atformen en communicat­ie op maat van de 21ste eeuw, en verder werken aan een toegankeli­jkere dienstverl­ening en doeltreffe­nde inkantelin­g van het OCMW in de gemeente”, aldus Dirk Bauwens.

Olivier Verhulst illustreer­t dit met het voornemen om een burgerbegr­oting in te voeren. “We laten de Schildenar­en zelf bepalen waar het geld naartoe gaat, toch voor een bepaald percentage”, aldus Verhulst. Bauwens en Verhulst beloven ook nu al dat ze de belastinge­n de komende zes jaar niet zullen verhogen en dat ze nooit een tramlijn door Schilde zullen dulden.

 ??  ?? Nieuwe schepen Pascale Gielen (N-VA).
Nieuwe schepen Pascale Gielen (N-VA).
 ??  ?? Schepen Olivier Verhulst(Open Vld).
Schepen Olivier Verhulst(Open Vld).
 ??  ?? Schepen Marian Van Alphen(Open Vld).
Schepen Marian Van Alphen(Open Vld).
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Burgemeest­er Dirk Bauwens(NVA).
FOTO'S JAN AUMAN Burgemeest­er Dirk Bauwens(NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium