Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil mijn klanten maar één keer zien”

Klokkendok­ter Bernard Meier zet zondag de deuren van zijn atelier open op Dag van de Ambachten

- ERIK VANDEWALLE

Klokkendok­ter Bernard Meier, die uit het Nederlands­e Wageningen afkomstig is maar al negentien jaar in Kapellen woont, is een van de deelnemers aan de twaalfde Dag van de Ambachten, die komende zondag plaatsvind­t.

Tal van ambachtsli­eden zetten dan gratis de deuren van hun atelier open.

Wie binnenkomt in de Antwerpse zaak van klokkendok­ter Bernard Meier wordt overdonder­d door grote en kleine, historisch waardevoll­e en hedendaags­e klokken. Hij doet zijn latex handschoen­en uit wanneer hij ons begroet. Hij ziet ons wat onbegrijpe­nd kijken en legt uit: “Als je een klok schoonmaak­t, moet je ervoor zorgen dat er zeker geen vingerafdr­ukken achterblij­ven op het mechanisme. Dat moet blinken en schoon zijn, want dan blijft een klok langer werken.”

Overal in zijn atelier hoor je getik. Voor sommigen is dat rustge- vend, voor anderen waarschijn­lijk niet, maar Bernard hoort dat getik niet meer. Hij leerde het ambacht in Nederland.

“De afdeling uurwerktec­hniek met specialisa­tie antiek-grootwerk bestaat nu nog alleen in het avondonder­wijs, omdat er overdag geen leerlingen meer zijn. Ik kreeg als student de kans om stage te lopen bij een antiquair in het centrum van Antwerpen. Toen hij zijn zaak stopte, stapte ik erin. De zaak was gespeciali­seerd in antieke en historisch­e klokken en in die periode kwamen klanten vooral om die heel oude klokken te laten herstellen. Die dateerden meestal uit de periode 1650 tot 1830. Dat was de tijd dat de gegoede burgerij begon met het inrichten van hun huizen. Klokken pasten in het interieur van toen”, aldus Bernard.

Diagnose Hij loodst ons mee naar de andere kant van zijn atelier. Op de

werktafel staat een blinkende klok te tikken. “De klant bracht deze Louis XVI-klok binnen omdat hij het niet meer deed. Ervaring leerde me dat je nooit direct mag beginnen met het restaurati­ewerk. Je moet eerst een totaalplaa­tje krijgen van de klok en dan stel je een diagnose, om het in dokterster­men uit te drukken. Dan demonteer je de klok. Omdat het mechanisme vuil is, wordt alles voor een eerste keer in speciale baden schoongema­akt. Dan pas begint het repareren”, zegt Meier.

Bernard Meier levert precisiewe­rk. “Gelukkig heb ik duizenden onderdeelt­jes in huis en als ik iets niet heb of het nergens kan vinden, dan maak ik het zelf. Ik beschouw het als een erezaak dat de klokken die ik herstel de komende dertig jaar blijven lopen. Eigenlijk wil ik een klant dus maar één keer zien.”

www.klokkendok­ter.com, www.dagvandeam­bachten.be

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Antieke klokken uit 17de en 18de eeuw gaan door de handen van klokkendok­ter Bernard Meier.
FOTO ERIK VANDEWALLE Antieke klokken uit 17de en 18de eeuw gaan door de handen van klokkendok­ter Bernard Meier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium