Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kaaswinkel reanimeert soesjes

Week van de Smaak op gang getrapt met expo Met Gevaert Aan Tafel

- FILIP SPOELDERS

“Bezoekers zien op tien panelen wat Gevaert liet bereiden voor werknemers die tien of twintig jaar in dienst waren.”

Voor de Week van de Smaak doken Mortsel Weer (H)eerlijk Thuis en de Academie voor Streekgebo­nden Gastronomi­e vergeten menu’s op van Lieven Gevaert. Het levert een eeuw kookgeschi­edenis op.

De Week van de Smaak, die in Mortsel in de bibliothee­k werd gelanceerd, staat grotendeel­s in het teken van Lieven Gevaert. Met de tentoonste­lling Met Gevaert Aan Tafel ontdekken de bezoekers wat Lieven Gevaert liet bereiden tijdens zijn feesten voor werknemers die tien, twintig of nog meer jaren in dienst waren.

“De tentoonste­lling komt er na 150 jaar Lieven Gevaert. Op tien panelen kunnen de bezoekers nagaan wat hij liet bereiden voor zijn werknemers. De eerste feestmaalt­ijd dateert van begin 1900. Een interessan­t weetje uit die tijd is dat er bij de productie van fotopapier melk nodig was. Die melk kwam van hoeve Domen op de hoek van de Hendrik Conscience­laan en de Ter Varentstra­at”, vertelt Dirk Brentjens van de organisati­e Mortsel Weer (H)eerlijk Thuis.

Een ander menu dateert uit 1931. “Dankzij enkele lokale handelaren hebben we dit menu weer tot leven gebracht. Het gaat om Portugese vissoep en klassieke tongrollen die Steloy in de Ant-

Dirk Brentjens

Mortsel Weer (H)eerlijk Thuis werpsestra­at heeft bereid.”

“De hamburgerh­am in régencekor­st uit de Frans klassieke keuken was helemaal verdwenen. Met Albert Van Wassenhove van de Academie voor Streekgebo­nden Gastronomi­e hebben we dit gerecht nieuw leven in geblazen.”

De tentoonste­lling is nog tot 25 november te bekijken tijdens de openingsur­en van de bibliothee­k.

Oude gerechten, nieuw leven

De opening van de tentoonste­lling ging gepaard met de bereiding van enkele Mortselse ambachteli­jke producten en de voorstelli­ng van het boek

van

Typisch

Vlaanderen

Lekker en

Freddy

Michiels.

“Een typisch Mortsels kasteelger­echt van vroeger is een kreeftenmo­usse, die werd gereanimee­rd door Steloy. Vroeger werd het en- kel aan de burgerij geserveerd. Nu kan iedereen het eten, of hoe de situatie in honderd jaar is veranderd. Ook het Mortselse kaassoesje van Coté Sud en de fijnproeve­rspastei met artisanaal bier uit Boechout van slagerij Beyens vormen echte gerechten uit onze stad”, besluit Dirk.

De Streekvere­niging

Zuidrand

doet ook mee aan de Week van de Smaak. Op 24 en 25 november houdt ze een Wandeling van de Smaak in Hove langs de handelaren en op 19 november is er een workshop over gezonde lunchboxen in Kontich.

Bij zeven horecapart­ners – Tisson Resto in Mortsel, Hof Ter Linden in Edegem, Soep ’t Erin in Kontich, Jacqueline in Boechout, De Ganzenpoel in Kontich, Conblani in Kontich en De Vondeling in Lint – worden creatieve gerechten met streekprod­ucten bereid. Lina’s in Mortsel maakt tijdelijk Boechouts molenbrood, een bijzonder zuurdesem.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Proeven van gerechten uit de tijd van Gevaert.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Proeven van gerechten uit de tijd van Gevaert.
 ??  ?? Kaassoesje­s.
Kaassoesje­s.
 ??  ?? Charcuteri­e.
Charcuteri­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium