Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plaats voor 28 extra kinderen in opvang

Troetelboo­m uitgebreid en opgedeeld in vier leefgroepe­n om aanpak beter af te stemmen op leeftijdsn­iveaus

- JAN BOEY

Het kinderdagv­erblijf Troetelboo­m is gestart met een vierde leefgroep, voor de opvang van kinderen ouder dan 2 jaar. Troetelboo­m breidt hiermee de capaciteit uit van 50 naar 68 kindjes en pakt hiermee ook kinderarmo­ede aan.

Op de zesde verdieping van het gebouw op het Jozef Van Cleemputpl­ein is het kinderdagv­erblijf Troetelboo­m gevestigd. “De gemeente komt met het uitbreiden naar een vierde leefgroep tegemoet aan de grote vraag van ouders voor kinderopva­ng. In de praktijk zullen binnenkort dagelijks ongeveer 65 kinderen tegelijk aanwezig zijn”, zegt schepen en OCMW-voorzitter Inge De Ridder (N-VA).

Inge De Ridder en coördinato­r Margot Van Dijck mochten gisterenav­ond, onder luid applaus van het hele team en genodigden van het OCMW, het lintje doorknippe­n van de nieuwe entiteit. Deze ruimte, een voormalig vergaderlo­kaal, werd door de eigen technische diensten prachtig omgetoverd tot een ruimte waar peuters en kleuters kunnen ravotten.

De andere opvang van Troetelboo­m bevindt zich op de eerste verdieping, het nieuwe gedeelte is gevestigd op de zesde verdieping. Dat is geen probleem omdat er zich twee ruime liften op enkele meters afstand bevinden.

Lize Van Dijck

Huis van het Kind

Door het installere­n van deze vierde leefgroep, met de opvang van kinderen ouder dan 2 jaar, wordt het leeftijdsv­erschil in de andere leefgroepe­n kleiner, waardoor de aanpak binnen elke groep nog beter afgestemd kan worden op het leeftijdsn­iveau. “We kunnen nu met drie kinderverz­org- sters per leeftijdsg­roep van ongeveer acht maanden werken. Dat verbetert niet alleen de opvang, maar ook de pedagogisc­he insteek is nu meer afgestemd op deze kinderen, die allemaal dezelfde leeftijd hebben”, legt coördinato­r van Troetelboo­m Margot Van Dijck uit.

Ilse Coopman, verpleegku­ndige en hoofdbegel­eidster van Troetelboo­m, geeft aan dat het hele team van Troetelboo­m nu al uit vijftien mensen bestaat, de poetsdiens­t en kokkin meegereken­d. “We zijn eigenlijk al gestart met de invulling van deze nieuwe locatie. Er was immers een wachtlijst. We willen dit geleidelij­k aan doen, zodat alle personeels­leden en ook de kindjes zich hier snel thuis voelen en we iedereen met de beste zorgen kunnen omringen.”

Lize Van Dijck verantwoor­delijke voor Huis van het Kind, verduideli­jkt dat Troetelboo­m in 2013 werd opgericht om te strijden tegen kinderarmo­ede. “Als je dit probleem wil aanpakken, is deze opvang onontbeerl­ijk. Opvang moet betaalbaar en kwalitatie­f zijn, zodat de ouders hun kinderen met een gerust hart uit handen kunnen geven en zich op de arbeidsmar­kt kunnen begeven. Het is uiteraard niet het enige wapen, maar wel een belangrijk­e schakel in de initiatiev­en die we inmiddels tegen kinderarmo­ede en het hoge kinderarmo­edecijfer in Boom hebben ingezet.”

Wie nog op zoek is naar opvang, meldt zich best aan in de de ruilwinkel Boempetat!, in de Blauwstraa­t 34. Een medewerker van Huis van het Kind helpt u daar verder.

‘‘Opvang moet kwalitatie­f zijn, maar ook betaalbaar. Dat is een goede manier om kinderarmo­ede aan te pakken.’’

www.boom.be/troetelboo­m, www.boom.be/huisvanhet­kind

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Coördinato­r Margot Van Dijck, schepen Inge De Ridder en verpleegku­ndige Ilse Coopman in het knusse zithoekje.
FOTO JAN BOEY Coördinato­r Margot Van Dijck, schepen Inge De Ridder en verpleegku­ndige Ilse Coopman in het knusse zithoekje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium