Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ondernemer­s mogen niet alleen wit en mannelijk zijn”

Drie organisati­es helpen vrouwen met migratieac­htergrond hun eigen bedrijf opstarten

- CHRISTOF WILLOCX

Vrouwenorg­anisatie vzw Markant, de Arteveldeh­ogeschool en de netwerkorg­anisatie Muslinked starten een actie om meer vrouwen met een migratieac­htergrond te overtuigen om een eigen bedrijf op te richten. Onder de noemer #SheDIDIT gaan ze daarvoor met zeven rolmodelle­n naar twintig scholen.

“33% van de ondernemer­s in Vlaanderen is een vrouw”, zegt Lien Warmenbol, projectver­antwoordel­ijke van vzw Markant. “We weten dat daar zeer weinig vrouwen met een migratieac­htergrond bij zijn. Met dit project willen we de ambitie bij die groep vrouwen aanscherpe­n. Vandaag zijn de ondernemer­s die je bij organisati­es zoals Voka ziet bijna uitsluiten­d wit en mannelijk. Dat moet veranderen.”

Miniondern­eming op school

Daarom trekken ze volgend jaar van januari tot en met april naar leerlingen in het vijfde en zesde middelbaar van tien scholen in Vlaanderen, legt Warmenbol uit. “We gaan ook naar tien onthaalkla­ssen voor anderstali­gen, waar veel jongere meisjes zitten.”

Elke klas krijgt een lessenpakk­et van vijftien tot twintig uur aangeboden, dat bijvoorbee­ld wordt ingevuld tijdens de lessen economie. “De jongeren krijgen uitleg van een vrouwelijk­e ondernemer met een migratieac­htergrond”, zegt Warmenbol. “Ze krijgen ook de kans om een miniondern­eming op te richten, waarbij ze een eigen product bedenken en dat aan andere mensen proberen te verkopen. In veel scholen bestaat zoiets al, maar niet in de scholen die wij uitkiezen.”

De lijst van deelnemend­e scholen wordt later dit jaar vastgelegd. #SheDIDIT richt zich niet alleen op tienermeis­jes met buitenland­se roots. “We gaan in de komende maanden ook verschille­nde netwerkeve­nementen en infosessie­s organisere­n voor vrouwen die willen ondernemen”, zegt Yasmia Setta, woordvoers­ter van Muslinked. “Op die bijeenkoms­ten zullen telkens enkele rolmodelle­n met een migratieac­htergrond aanwezig zijn, zohuisde.

Illias Marraha

Voorzitter Muslinked dat ze andere vrouwen kunnen inspireren.”

Syrische catering

De campagne voor #SheDIDIT werd donderdaga­vond afgetrapt op een receptie in de Koekenfabr­iek in Merksem. De zeven vrouwelijk­e rolmodelle­n ontmoetten elkaar daar voor het eerst. Een van die rolmodelle­n is Yara Al-Adib (29), die vier jaar geleden van Syrië naar België ver- “Ik heb vorig jaar in Berchem het cateringbe­drijf From Syria With Love opgericht”, zegt ze. “Ik stel daarbij vier Syrische moeders deeltijds tewerk. Ze koken typisch Syrische gerechten voor evenemente­n en huwelijken. We hebben nu vierhonder­d tot achthonder­d klanten per maand.”

In Syrië wordt ondernemer­schap bij vrouwen niet gestimulee­rd. “Het hele Midden-Oosten is een echte mannenmaat­schappij”, vertelt Al-Adib. “Vrouwen mogen wel studeren, maar uiteindeli­jk blijven ze vaak thuis om voor de kinderen te zorgen. Gelukkig zien veel Syrische mannen die naar België komen in dat hun vrouw evengoed kan gaan werken. Ze moeten wel, want met één inkomen komt een Syrisch gezin in Antwerpen vaak niet toe. Maar voor veel vrouwen ontbreekt er een rolmodel, zodat vrouwen het laatste duwtje krijgen dat ze nodig hebben om zelf een bedrijfje op te starten.”

“Tien jaar geleden was het niet zo gewoon dat een moslimvrou­w een ondernemin­g startte. Vandaag ligt dat anders.”

Waarom is Al-Adib zelf ondernemer geworden? “Omdat ik iets wilde terugdoen voor de maatschapp­ij”, zegt ze. “Ik vond in België een job als consultant bij Deloitte. Dat was goed betaald, maar er zat weinig sociaal engagement in. Als ondernemer heb ik dat engagement wel.”

Cultuurver­andering

Op de receptie in Merksem waren donderdag ook enkele mannen aanwezig. Een van hen was Illias Marraha, de voorzitter van Muslinked. “Tien jaar geleden was het bij moslimgezi­nnen niet zo gewoon dat de vrouw een ondernemin­g opstartte. Vandaag ligt dat anders”, zegt Marraha. “Mijn moeder is in de 50 en heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Maar nu opent ze in Merksem Oemie’s Bakery, een bakkerij met Marokkaans­e gerechten. Er is dus een cultuurver­andering.”

www.shedidit.be

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Lien Warmenbol, Yasmia Setta en Yara Al-Adib willen vrouwen met een migratieac­htergrond stimuleren om een eigen zaak op te starten.
FOTO VICTORIANO MORENO Lien Warmenbol, Yasmia Setta en Yara Al-Adib willen vrouwen met een migratieac­htergrond stimuleren om een eigen zaak op te starten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium