Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onthoofdin­g gevraagd voor moordenaar­s van journalist

Echte opdrachtge­vers van de moord blijven volgens Turkije buiten schot

- WERNER ROMMERS

In een ultieme poging nog een beetje internatio­naal respect af te dwingen, vraagt het Saudische gerecht nu de doodstraf voor vijf verdachten van de moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanbul. Maar Turkije is niet onder de indruk, omdat de “echte” opdrachtge­vers compleet buiten schot blijven.

Concreet stelde de hoofdoffic­ier van justitie van Saudi-Arabië gisteren elf Saudi’s in staat van beschuldig­ing voor hun betrokkenh­eid bij de moord, begin oktober gepleegd in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul. Voor vijf betrokkene­n vraagt de aanklager de doodstraf, zijnde onthoofdin­g met een zwaard. Algemeen wordt aangenomen dat deze vijf deel uitmaakten van het doodseskad­er dat naar Istanbul was gestuurd om de dissidente journalist om het leven te brengen.

Bewijsmate­riaal uit Turkije

De inbeschuld­igingstell­ing is opmerkelij­k, omdat Saudi-Arabië aanvankeli­jk elke betrokkenh­eid bij de verdwijnin­g van Khashoggi categoriek ontkende. Maar dat was buiten Turkije gerekend, dat met de regelmaat van de klok met gedetaille­erd bewijsmate­riaal op de proppen kwam dat allemaal in de richting van het Saudische koninkrijk wees.

De inbeschuld­igingstell­ing wil evenwel nog altijd niet zeggen dat Saudi-Arabië het achterste van zijn tong laat zien. Op dezelfde persconfer­entie beklemtoon­den de hoofdaankl­ager en de minister van Buitenland­se Zaken dat de Saudische prins en troonopvol­ger Mohammed ben Salman “op geen enkele wijze op de hoogte was”.

Lijfwachte­n van de prins

Internatio­naal worden daar veel vraagteken­s bij geplaatst. Verschille­nde verdachten in deze zaak doken de afgelopen jaren geregeld op in het persoonlij­ke team

Mevlüt Cavusoglu

Turkse minister van Buitenland­se Zaken van lijfwachte­n van de prins. Bovendien onderschep­te Turkije telefoontj­es van het doodseskad­er, waarin naar de prins wordt verwezen als de opdrachtge­ver.

Sancties

Alvast Turkije en ook de Verenigde Staten lijken daardoor niet van plan hun houding ten opzichte van Saudi-Arabië te milderen. Zo kondigden de Verenigde Staten gisteren sancties aan tegen zeventien Saudische functionar­issen. Dat wil zeggen dat hun bezittinge­n in de VS worden bevroren en dat Amerikaans­e bedrijven geen zaken met hen mogen doen, “wegens hun betrokkenh­eid bij deze afschuweli­jke moord”.

Ook Turkije laat de lang niet rusten.

“Voor ons kan dit proces niet op deze manier worden afgesloten”, zo reageerde minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Cavusoglu droogjes op de gisteren bekendgema­akte inverdenki­ngstelling­en. “Diegenen die de opdracht gaven, de échte daders, moeten ook worden onthuld.”

“Diegenen die de opdracht gaven, de échte daders, moeten ook worden onthuld.”

zaak nog

 ?? FOTO AP ?? Journalist Jamal Khashoggi werd in oktober vermoord in Istanbul.
FOTO AP Journalist Jamal Khashoggi werd in oktober vermoord in Istanbul.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium