Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Appartemen­ten aan de kust weer goedkoper

Gemiddelde prijs voor het eerst in vijf jaar gedaald, behalve op de zeedijk

- MYRTE DE DECKER

Goed nieuws voor wie volgende zomer een eigen appartemen­t aan de Belgische kust wil. De gemiddelde prijs is voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald. Hét moment om uw slag te slaan. Tenzij u zicht op zee wil. Die appartemen­ten kosten nog altijd een flinke duit extra. “Het zijn immers vooral appartemen­ten in oudere gebouwen die goedkoper worden verkocht”, zegt Notaris.be. “Die zijn meestal niet optimaal gelegen en het kost geld om ze te moderniser­en.”

De cijfers laten geen twijfel: wie een vastgoedko­opje wil doen aan de zee, kan nu zijn slag slaan. De gemiddelde prijs van een flat in een kustgemeen­te is voor het eerst sinds 2014 gedaald.

In de eerste zes maanden van dit jaar telden nieuwe eigenaars gemiddeld 261.295 euro neer, of 1,4% minder dan een jaar eerder. Knokke blijft de duurste (473.207 euro), gevolgd door Heist-aan-Zee (366.155 euro) en Nieuwpoort ( 278.982 euro). In Westende betaalt u nog geen 200.000 euro. Dat blijkt uit de nieuwste kustbarome­ter van Notaris.be.

Nadeel? U krijgt dan waarschijn­lijk geen zicht op zee. Wie een flat op de dijk wil, moest zelfs iets meer geld neertellen. Daar kosten ze gemiddeld 327.583 euro, of een stijging van 0,7%. En sterker nog: ze zijn gemakkelij­k 66.000 euro duurder dan een appartemen­t elders in diezelfde badplaats.

“De vastgoedma­rkt aan de kust heeft momenteel twee snelheden”, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerd­er van Notaris.be. “Flatgebouw­en op de zeedijk en nieuwbouwp­rojecten blijven het goed doen. Maar dan zijn er ook appartemen­ten in de verouderde gebouwen die dateren uit de jaren zestig en zeventig. Die zijn meestal niet optimaal gelegen én het kost geld om ze te moderniser­en.”

Net die laatste groep wordt nu massaal op de markt aangeboden. De eigenaars overlijden of beslissen hun tweede verblijf van de hand te doen. En zo drukken ze de gemiddelde prijs. Ook de komende maanden verwacht Van Opstal nog een stijging van dat type vastgoed.

Vinger op de knip

Toch zorgden de goedkopere prijzen nog niet voor een rush op appartemen­ten in de badplaatse­n. In totaal werden er 3,5% minder vastgoedtr­ansacties geregistre­erd, in vergelijki­ng met dezelfde periode een jaar eerder. De kust volgt zo de trend in de rest van Vlaanderen en België. “Dat komt door de nieuwe registrati­erechten die op 1 juni van kracht gingen”, aldus Van Opstal. “Voor een eigen woning – dus geen tweede verblijf – werden die veralgemee­nd tot 7%. Daarom hielden potentiële kopers een aantal maanden de vinger op de knip. Na die datum konden ze aan betere voorwaarde­n kopen.”

Die invloed is ondertusse­n weggeebd. Daarom denkt de notarisfed­eratie dat de komende maanden weer meer appartemen­ten van eigenaar zullen wisselen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium