Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theresa May wil van geen wijken weten ondanks enorme uppercut

Vier leden regering nemen ontslag Parlement stevent af op njet Motie van wantrouwen in eigen partij

- ARNOUT GYSSELS

Ze is vier leden van haar regering kwijtgespe­eld, zag in het parlement alle hoeken van de kamer, mag zich aan een motie van wantrouwen verwachten en haar Brexit-akkoord lijkt niet levensvatb­aar. Maar van ophouden wil de gehavende Britse premier Theresa May niet weten. “Mijn koers is de juiste.”

Het incasserin­gsvermogen van Brits premier Theresa May is zo langzamerh­and legendaris­ch. Om de zoveel maanden krijgt ze een oplawaai van jewelste, altijd kan ze verder strompelen, net wat meer gehavend dan de vorige keer.

Gisteren volgde de uppercut uit linkse hoek. De schone schijn die ze woensdagav­ond nog enigszins kon ophouden rond haar akkoord, lag om negen uur lokale tijd al aan diggelen. Haar Brexit-minister Dominic Raab diende zijn ontslag in. De man, een voorvechte­r van het verlaten van de EU, ziet het niet zitten om die te gaan verdedigen in het parlement. “Geen enkel democratis­ch land heeft ooit gekozen om zich aan zo’n allesomvat­tend regime te onderwerpe­n, van buitenaf opgelegd zonder enige democratis­che controle op de toering gepaste wetten of enige mogelijkhe­id om zelf uit de regeling te stappen”, schreef hij in zijn ontslagbri­ef.

Tweede ronde

Enkele uren na het eerste ontslag stond de teller al op vier leden van de regering. Esther McVey, de minister van Werk en Pensioenen, en wat staatssecr­etarissen volgden Raabs voorbeeld.

Veel recuperati­etijd kreeg May niet. In de tweede ronde moest ze naar het Britse Parlement om haar akkoord te verdedigen. Vanuit praktisch alle hoeken regende het kritiek. “Na twee jaar van mislukte onderhande­lingen heeft de rege- een mislukt akkoord dat alle rode lijnen van de premier overschrij­dt”, zei Jeremy Corbyn, de leider van oppositiep­artij Labour. Nog venijniger waren de uithalen van binnen haar eigen partij. “Gebroken beloftes.” “Een volledige capitulati­e aan de EU.” En dan moest Jacob Rees-Mogg nog komen, de onverzette­lijke leider van de harde Brexiteers. Die zinspeelde op een motie van wantrouwen. Hij voegde nagenoeg onmiddelli­jk daad bij woord.

“We moeten dit akkoord afkeuren”, zegt hij voor de camera’s. En hij maakt zich sterk dat zijn fractie voldoende brieven kan verzamelen om een stemming te forceren. Aan 48 stuks heeft hij genoeg, hij kan vlotjes rekenen op de steun van een tachtigtal conservati­eve Parlements­leden. “Wie een betere leider dan May zou zijn? Wel, waar wil je dat ik begin? Voorma-

Theresa May

Brits premier

‘‘Als we nu niet doorzetten, belanden we in het duister en de onzekerhei­d. Ik zet door.”

lig minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, voormalig Brexit-minister David Davis...”

Zo’n motie van wantrouwen moet May nog wel kunnen overleven. De vraag is vooral of ze het akkoord door het Parlement krijgt. Dissidenti­e binnen de eigen partij, een opstandige Noord-Ierse coalitiepa­rtner die hun eigen eisen gekelderd ziet en een oppositie die bloed ruikt… Goed ziet het er niet uit voor het akkoord en dus ook niet voor de premier. Mislukt dat, dan komen er bijna zeker nieuwe verkiezing­en en gaat weer kostbare tijd verloren.

Van een nieuw referendum, waarvoor verschille­nde parlements­leden pleiten, wil ze niet weten. De boel nog heronderha­ndelen, zoals de hardliners binnen haar partij willen, zit er ook niet in. De onderhande­laars van de EU stippen fijntjes aan dat “alle manoeuvree­rruimte is opgesoupee­rd”. En wat er ook gebeurt op de Britse eilanden, op het vasteland zijn ze van plan om dit weekend een Europese top over de Brexit te houden.

Noodplanne­n

Dus ploetert May verder, met een blauw oog en nog wat meer scheuren in de kleren. Op een persconfer­entie sprak ze al haar staatsmans­chap nog eens aan. “Dit is een zaak van het allergroot­ste belang. Na meer dan veertig jaar stapt ons land uit de Europese Unie. Alles wordt door die beslissing geraakt: onze economie, de integritei­t van het Verenigd Koninkrijk, onze veiligheid… Mijn koers is de juiste. En ja, we hebben moeilijke beslissing­en moeten nemen, waar niet al mijn ministers zich in kunnen vinden. Als we nu niet doorzetten, belanden we in het duister en de onzekerhei­d. De Britten willen vooruit. Ik zet door.” Waarop ze alleen maar vragen moest beantwoord­en of ze niet in ontkenning was.

Niet verwonderl­ijk dus dat de Europese Commissie nog altijd verder sleutelt aan noodplanne­n als het hele Britse debacle nog op een

no deal-scenario uitdraait. Dat zou een economisch­e ramp zijn, van de ene dag op de andere zou het vrij verkeer van goederen stoppen. Dan moeten er visa komen om het VK in of uit te reizen, speciale regelingen voor banken en nog een hele rits andere oplossinge­n.

Dat scenario kan enkel vermeden worden met een Brexit-deal. Die moet er liggen voor 30 maart, tot dan tikt de klok genadeloos verder. De Britse tabloid The Sun vatte het misschien nog het best samen: “We’re in the Brexshit.”

 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium