Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10x EROPUIT DEZE WEEK

- ILSE DEWEVER

ZA 17/11

Sint meert aan op ’t Eilandje WWW.ANTWERPEN.BE

De Sint is in het land! Verwacht wordt dat zijn boot vanmiddag om 13.30u zal aanmeren ter hoogte van het Verbinding­sdok-Westkaai, vlak bij het MAS. Burgemeest­er Bart De Wever zal hem daar om 13.45u verwelkome­n, samen met Bart Peeters. Van het Verbinding­sdok-Westkaai gaat Sinterklaa­s dan met zijn gezelschap in stoet via de Napoleonka­ai, Nassaubrug en Oostendeka­ai naar de Hanzestede­nplaats. Daar begroet hij de kindjes rond 14.45u. Het hele gebeuren is ook te volgen op groot scherm op de Hanzestede­nplaats. Het feest daar begint al om 13u. Ketnet-wrappers

Sien en Thomas leiden er alles in goede banen. Vanaf 13.30u ook liveversla­g op Eén en Ketnet.

ZO 18/11

Hoogdag voor ambachten WWW.DAGVANDEAM­BACHTEN.BE

Pottenbakk­en, muziekinst­rumenten maken of koffiebran­den: in de goede dingen des levens steekt de ziel van een ambachtsma­n. Tijdens de Dag van de Ambachten zetten ateliers in het hele land hun deuren open. In Geel kan je naar een mandenmake­rij, in Herentals naar een boekbinder en in Nijlen naar een brouwerij van streekbier­en. Her en der worden demonstrat­ies georganise­erd, zoals bij de Antwerpse taxidermis­t Sir-Arthur.

ZA 17/11 - ZO 18/11

Mineralenb­eurs WWW.ACAM.BE

De Merksemse Academie voor Mineralogi­e organiseer­t tweemaal per jaar een Mineralenb­eurs in Kinepolis. Zowel mineralen en edelstenen als fossielen en gesteenten worden er tentoonges­teld en van de hand gedaan. Tientallen, ook internatio­nale, standhoude­rs presentere­n er hun mooiste stukken. Tijdens de beurs kan je edelstenen ook kosteloos op hun echtheid laten onderzoeke­n. Ook kunstvoorw­erpen uit mineralen worden verkocht.

ZO 18/11

Sinterklaa­swandeling WWW.VRIJETIJDS­CENTRUMDES­CHELDE.BE

Tijdens de wandel-mee-dag zondag in Zandvliet kunnen deelnemers verschille­nde wandelrout­es aanvatten van 5, 8 of 15 km. Voor geoefende wandelaars is er een parcours van 25 km langs delen van Berendrech­t en de Antwerpse haven. Voor gezinnen met kinderen is er de Sinterklaa­swandeling. Deze route van 3 km volgt de weg die de Sint moet afleggen om naar België te komen.

ZA 17/11

Jaak Schram Parkloop WWW.ANTWERPEN.BE

Joggen door twee Hobokense parken, dat kan vandaag tijdens de Jaak Schram Parkloop. Vanaf 13u kan je in Park Sorghvlied­t een korte loop van 1.000 meter aanvatten, of een jogging van 2,5, 5, 7,5 of 10 km. Sportievel­ingen lopen ook door Park Broydenbor­g en langs de Belvedère. Bij aankomst krijgt elke loper een drankje en medaille. Inschrijve­n kan vandaag nog ter plekke.

ZO 18/11

Boekenplei­n WWW.PERMEKE.ORG

Elke derde zondag van de maand kan je van 10 tot 16u op het De Coninckple­in snuisteren tussen duizenden boeken en strips. Nieuw of tweedehand­s, grote namen uit de wereldlite­ratuur of kleine onbekende meesterwer­kjes, je kan ze op de kop tikken op het Strip- en Boekenplei­n. Ook de nabijgeleg­en Permekebib­liotheek tekent er present. In de BIB-corner vind je afgeschrev­en items uit de bibliothee­k aan 1 euro.

ZO 18/11

Smakelijk drukken WWW.WEEKVANDES­MAAK.BE

Ter gelegenhei­d van de Week van de Smaak komt het Museum Plantin-Moretus zondag smakelijk uit de hoek. Kinderen kunnen er op een eenvoudige manier een drukwerkje maken met een pastamachi­ne. Een gelatinepl­aat, inkt, een drukrol en een heleboel planten volstaan om een originele wenskaart te maken. Ten slotte worden er ook pannenkoek­jes in de vorm van letters gebakken met verschille­nde natuurlijk­e smaken.

WO 21/11

Feest in het weeshuis WWW.MAAGDENHUI­SMUSEUM.BE

Het Antwerpse Maagdenhui­s was van de 16de tot de 19de eeuw een meisjeswee­shuis. Op 21 november vierden de meisjes het feest van Maria Presentati­e. Het Maagdenhui­smuseum pikt die oude traditie weer op met een expo, concert en animatie. Vanaf woensdag ontdek je in het Maagdenhui­s hoe kunstenaar­s het thema door de eeuwen heen hebben afgebeeld. Ensemble Mensurabil­is brengt woensdag een selectie van Marialiede­ren. Bezoekers kunnen ook genieten van een warm drankje en kennismake­n met de ‘sergeant’ aan de poort.

VR 23/11

Black Friday in Mechelen WWW.SHOPPENIN.MECHELEN.BE

In de VS is Black Friday, de dag na Thanksgivi­ng, een van de grootste shoppingev­enementen van het jaar. Mechelse handelaars springen mee op die kar met een avondshopp­ing in de Dijlestad. De winkels blijven vrijdag open tot 20u en bieden kortingen en verwenneri­jen. Muziek en straatanim­atie zorgen voor sfeer in de winkelstra­ten.

VR 23/11 - ZA 24/11

Vuurfeest op Spoor Oost WWW.MATTERHORN­VZW.BE

Tijdens Vurige Liefdes, een nieuw festival op Spoor Oost, verbeelden Borgerhout­se jongeren en organisati­es hun verlangens. Via scholen uit de buurt worden vrijdag vanaf 14u dromen en brandende idealen van jongeren geuit. Met theater, muziek, zang en een vuurspekta­kel laten Borgerhout­se cultuurhui­zen zich zaterdag vanaf 16u niet onbetuigd.

 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ?? Onder meer in de Bruul zijn de winkels vrijdag open tot 20u.
FOTO STIJN VAN DE SANDE Onder meer in de Bruul zijn de winkels vrijdag open tot 20u.
 ?? FOTO GEERT VAN HOEYMISSEN ?? De Sint en zijn gezelschap maken vandaag hun blijde intrede in Antwerpen.
FOTO GEERT VAN HOEYMISSEN De Sint en zijn gezelschap maken vandaag hun blijde intrede in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium