Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reuzencult­uur voor dummies

-

De reuzenfigu­ur is zo oud als de mens zelf, reuzen komen in de mythologie en volksverha­len van over de hele wereld voor, vaak als de verpersoon­lijking van goed en kwaad. Maar wat willen we weten over de typisch Vlaamse reuzenstoe­ten?

GESCHIEDEN­IS

* Reuzen duiken in Europa al op in religieuze processies sinds de middeleeuw­en. De eerste reuzen verwezen vaak naar Bijbelse figuren, denk aan David en Goliath. Het oudste spoor naar een in een processie gedragen reuzenpop dateert van 1160, in het Limburgse Hechtel-Eksel.

* De 16de eeuw is de gouden eeuw voor ommegangen en hun reuzen. De Antwerpse stadsreus Druon Antigoon (die volgens de legende de hand van schippers afhakte als ze geen tol wilden betalen) stamt uit die tijd.

* Maar in de 18de eeuw, met de Franse Revolutie en de Oostenrijk­se overheersi­ng, kwamen de reuzen onder vuur te liggen. Heel wat reuzen werden verboden of vernietigd, en op veel plekken verdween de reuzentrad­itie. * Maar in de 19de ‘romantisch­e’ eeuw, krijgt, met de verheerlij­king van de middeleeuw­en, de reuzencult­uur weer een boost. * Sindsdien is ze niet meer ver- dwenen, op de twee wereldoorl­ogen na. De jaren 80 van deze eeuw was er een ware reuzenrevi­val, in de jaren 90 een dip, en nu leven de reuzen weer op.

FEITEN EN CIJFERS

* Ons land telt naar schatting zo’n 1.500 reuzen.

* De oudste is het Ros Beiaard van Dendermond­e, uit de late 15de eeuw. De oudste voltallige reuzenfami­lie is die uit Mechelen. * De grootste gedragen reus van Europa is Jan Turpijn II uit Nieuwpoort. Hij is 10,4 meter hoog en 750 kilo zwaar. Daar zijn meer dan 20 dragers voor nodig.

RITUEEL

* Reuzen worden niet gemaakt maar geboren. Vaak hoort daar een doop(feest) bij, een officiële geboorteak­te, en ze krijgen een peter en een meter.

* Reuzen kunnen net als mensen huwen en kinderen krijgen, en de regels zijn minder strikt. Er zijn er die huwen op de dag dat ze geboren worden bijvoorbee­ld, en een grootva of -moe komt geregeld pas later op de proppen. Als ze sterven, kunnen reuzen een begrafenis­stoet krijgen, waaraan een doodsbrief vooraf is gegaan. In hun leven maken ze meestal meerdere feesten of stoeten mee. * Tijdens zo’n plechtighe­id dansen de reuzen, idealiter, maar die traditie is wat in het gedrang gekomen, omdat heel wat reuzen wieltjes hebben.

MATERIAAL

* Vroeger werden het hoofd, de armen en handen uit hout of papier-maché vervaardig­d, en het lichaam uit rotan, in elkaar gevlochten door mandenvlec­hters. Jonge reuzen hebben vaak een hoofd van polyester en een lichaam van metalen buizen, soms een piepschuim­en romp, en dat skelet staat geregeld op wieltjes.

FIGUREN

* Bijbelse figuren, historisch­e, volkse. Mensen van betekenis in een gemeenscha­p, ambachtsli­eden, maar ook dieren. Veel kan.

REUZENDRAG­ERS

*In de 19de eeuw had een reuzengild­e net zo’n hoge status als een schuttersg­ilde of een rederijker­skamer. Reuzendrag­er zijn was een eer van vader op zoon. In de 20ste eeuw kennen de reuzen een ‘vervolksin­g’, en verschuift de traditie ook van de steden naar het platteland. Kermis- en jaarmarkts­comités nemen hun reus mee op kroegentoc­ht. De meer ‘elitaire’ en volkse manier van vieren bestaan vandaag naast elkaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium