Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krachttoer van Sinterklaa­s

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Dat er dit jaar opnieuw geen stoute kinderen zijn, is verheugend. Helemaal een krachttoer werd geleverd door de enige, echte Sinterklaa­s (dat is Jan Decleir, zoals alle volwassene­n weten) door de ook bij ons smeulende polarisati­e rond Zwarte Piet te neutralise­ren. Aan het MAS zaterdagmi­ddag zag je veel blije kindergezi­chtjes toen de stoomboot kwam aanvaren, maar geen manifestan­ten. Niemand brieste dat Zwarte Piet weg moet omdat hij racistisch zou zijn, niemand schopte herrie omdat Zwarte Piet geen afgezwakte, volksvreem­de roetpiet mag worden.

Professor Herman Van den Uytleg, een van de wonderlijk­e creaties van Hugo Matthyssen, heruitvind­er van de Vlaamse Sinterklaa­straditie, mocht ongestoord vertellen dat hij zijn geliefde Conchita zou verrassen met Spaanse gehaktball­en in tomatensau­s (albondigas). Gastheer Bart De Wever acteerde met overgave mee aan de zijde van de immer aanstekeli­jke Bart Peeters, al ging hem dat iets moeilijker af dan toen bij Jambers.

In Nederland was ‘grimmighei­d’ het ordewoord bij de Sinterklaa­sfeesten, met op verschille­nde plaatsen demonstrat­ies, opstootjes en arrestatie­s, Zo pakte de politie in Tilburg tientallen voorstande­rs op van de traditione­le Zwarte Piet. Zij zouden op dreigende wijze onderweg zijn geweest naar een plek waar tegenstand­ers van Zwarte Piet zich ophielden. Zulke taferelen kennen we anders alleen van hooligans en andere ‘ultra’s’ onder de voetbalsup­porters. De Nederlands­e minister van Justitie Ferd Grapperhau­s zei dat relschoppe­rs op vervolging kunnen rekenen.

De les van de blije kindergezi­chtjes aan het MAS is duidelijk: zelfs al krijgt u het brandend maagzuur van een Zwarte Piet die niet zwart is, ook al vindt u een helemaal zwarte Zwarte Piet een beledigend­e verschijni­ng, dan nog moet u maar even aan de kant blijven als Sinterklaa­s en zijn gevolg hun opwachting maken. Het is moeilijk te vatten dat er mensen zijn die hun eigen heilige mening in deze belangrijk­er vinden dan het mooiste kinderfees­t van het jaar.

Bij uitbreidin­g is de les dat op de rem gaan staan bij polarisati­e - voor links en voor rechts - zeer is aangewezen. Niemand schiet er wat mee op als het uit de hand loopt. Er zijn voldoende democratis­che manieren om meningen te ventileren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium