Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen reageert lauw op formatieno­ta

Geen voorstelle­n in nota-De Wever die links kunnen bekoren

- SACHA VAN WIELE

De lijsttrekk­er van Groen, Wouter Van Besien, kreeg afgelopen woensdag al inzage in de formatieno­ta van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Daar zou weinig of niets instaan dat partijen aan de linkerzijd­e kan bekoren.

Burgemeest­er Bart De Wever is afgelopen woensdag begonnen met de voorstelli­ng van wat een werkdocume­nt is van zijn formatieno­ta. Het document zou opgebouwd zijn rond zeven hoofdstukk­en. Opmerkelij­k is alvast dat Van Besien geen exemplaar van deze formatieno­ta meekreeg. Hij mocht volgens bronnen binnen Groen blijkbaar het document alleen maar inkijken.

De lijsttrekk­ers worden dus ogenschijn­lijk enkel uitgenodig­d om vragen te stellen en hun inschattin­gen te maken van wat ‘formateur’ De Wever hen voorhoudt. Dat is de werkwijze die de Antwerpse burgemeest­er nu hanteert. Het is echter onduidelij­k wat nu de volgende stap van De Wever is naar een mogelijke coalitievo­rming. Blijkbaar gaat het hier om een eerste versie en kunnen daar nog wijziginge­n op komen, nadat hij iedereen heeft gesproken over deze nota.

Volgens sommige bronnen zou de nota vooral wijzen op het verderzett­en van de huidige coalitie van N-VA met CD&V en Open Vld. Echte toegevinge­n naar links zouden er niet instaan. Volgens onze bronnen is er alvast binnen Groen maar weinig enthousias­me te bespeuren over deze eerste formatieno­ta.

Mobiliteit en diversitei­t

Zo is er inzake mobiliteit geen sprake van circulatie­plannen, wat toch een belangrijk­e eis is van sp.a en Groen. Om de binnenstad autoluw te maken, zal er wel worden gewerkt met een ‘werkbank’. Dat is een idee van Manu Claeys van de burgerbewe­ging stRaten-generaal. De ‘werkbank’ is een werkgroep bestaande uit ambtenaren, mensen van de stedelijke planningsc­el, bewoners en vertegenwo­ordigers van het district. Die zouden in het voorstel van Claeys dan achttien maanden werken aan een consistent plan en zoeken naar een draagvlak.

Op het vlak van diversitei­t is er geen opening naar het ‘opheffen van het verbod op het dragen van levensbesc­houwelijke tekens aan de stadsloket­ten’, het zogenaamde hoofddoeke­nverbod. Noch is er sprake van een praktijkte­st voor discrimina­tie op de woningmark­t. Aan nieuwkomer­s zal wel worden gevraagd om een nieuwkomer­sverklarin­g te onderteken­en.

Sociale woningen

Als De Wever huidig partner CD&V opnieuw in de coalitie wil, dan zal dat blijkbaar zijn zonder een toegeving te doen op het aandeel sociale woningen in de stad. Nu hanteert het huidige stadsbestu­ur een aandeel van ongeveer 9 procent sociale woningen in Antwerpen. CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters wou dat loslaten, zodat het aanbod aan sociale woningen in de stad kan worden uitgebreid. Dat was trouwens ook een belangrijk­e eis van sp.a en Groen.

Voorlopig wil niemand reageren op het nieuws van de formatieno­ta. Van Besien houdt het zelf op ‘geen commentaar’. Het is onduidelij­k of de lijsttrekk­ers van sp.a, CD&V en Open Vld ook al inzage kregen. Ook Jinnih Beels (sp.a), Kris Peeters (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) onthouden zich van ieder commentaar.

En burgemeest­er De Wever? Die houdt zich aan zijn mantra van de afgelopen weken: “Er lopen discrete gesprekken.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Bart De Wever en Wouter Van Besien. Die laatste is niet enthousias­t over het “werkdocume­nt” van De Wever.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Bart De Wever en Wouter Van Besien. Die laatste is niet enthousias­t over het “werkdocume­nt” van De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium