Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische peren via omweg naar Rusland

Fruit verandert van nationalit­eit om Poetins verbod te omzeilen

- CHRIS SNICK

Al vier jaar mag er van Poetin geen Europees fruit meer binnen in Rusland. Maar verscheide­ne Belgische en Nederlands­e fruitbedri­jven zouden dat verbod omzeilen. Volgens de Nederlands­e Volkskrant ging er sinds de boycot toch nog voor 240 miljoen euro aan peren richting Rusland.

Tot de boycot in 2014 was Rusland een van de grootste afnemers van onze Conference-peren. “Eén op de drie peren ging naar Rusland”, zegt Veerle Van der Sypt, algemeen secretaris van Fresh Trade Belgium, de organisati­e die de groothande­l van fruit en groenten vertegenwo­ordigt. “Om maar te zeggen dat die boycot een ramp was.”

Volgens De Volkskrant zouden vijftien Nederlands­e en Belgische fruitbedri­jven zich nooit iets aangetrokk­en hebben van die boycot. Via Litouwen gaan de peren richting Wit-Rusland en vervolgens Rusland. Kijk je naar de cijfers, dan valt op dat Litouwen voor het embargo ‘amper’ 33.000 ton peren uit België en Nederland importeerd­e, een jaar later was dat plots 137.000 ton.

Een Afrikaanse Conference Hoe die vervolgens in Rusland raken?

Ze veranderen van nationalit­eit, zo ontdekte de Nederlands­e krant. Zo leveren Sierra Leone, Liberia of de Centraal-Afrikaanse Republiek dezer dagen Conference­s aan Rusland. Terwijl die perenbomen daar helemaal niet gedijen.

Bevestigd worden de verhalen niet in België, maar bekend zijn ze wel. “We vangen ook wel het een en het ander op”, zegt Van der Sypt. “En het zou ons ook niet verwondere­n. We zien dat er redelijk wat Belgisch fruit vertrekt richting Armenië, Kazachstan, Mongolië, Litouwen en Wit-Rusland. Die verkoop is perfect legaal. Als dat fruit daarna over de grens zou gaan, dan is het aan Rusland om te zien hoe het dat aanpakt. Maar op welke schaal het gebeurt en hoe het concreet in zijn werk gaat, dat weten wij niet.”

De fruitboere­n blijkbaar ook niet. “Eerlijk, ik weet niet wat er met mijn peren gebeurt”, zegt Stijn Avermaete uit Tienen. “Ik pluk ze, maar vraag me niet wie die opeet. Wij verkopen peren via de veiling of rechtstree­ks aan een handelaar. Daarna zijn ze weg.” Eenzelfde verhaal bij Erik Van Langenaker uit Gorsem. “Wij hebben grotere zorgen dan na te gaan waar die peren heen gaan”, zegt hij. “We zijn al blij als ze verkocht raken. Want de sector zit op zijn gat.”

Te ruw voor China

Van der Sypt spreekt het niet goed, maar snapt wel dat sommigen creatief omgaan met de boycot. “Er is nog steeds geen echte structurel­e oplossing gevonden om dat verlies van de Russische markt te compensere­n. Dat is nu eenmaal niet zo simpel. De Conference is in Rusland zeer populair én het is een gigantisch­e markt. Die afzet vervang je niet zomaar. Als je kijkt naar hoeveel volk er alleen al in een stad als Moskou woont, snap je wel dat je die afzet niet zomaar vervangt. We proberen ze in China te verkopen, maar daar houden ze vooral van peren met gladde schillen en dus niet van die eerder ruwe Conference. Dus moeten we onze kweek aanpassen, maar dat doe je niet zo snel. Met als gevolg dat we nog steeds te veel peren kweken. En met de Brexit zien we niet direct beterschap. Dat is nog een markt die we straks dreigen kwijt te spelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium