Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ban handblazer­s uit ziekenhuiz­en”

- SILKE REMMERY

Een nieuw onderzoek naar toiletdrog­ers werkt smetvrees in de hand. De harde blazer naast de wastafel mag dan wel geen papier verspillen, hij katapultee­rt de bacteriën op de grond of machine. Daarom pleiten Britse, Franse en Italiaanse onderzoeke­rs ervoor om die in ziekenhuiz­en te verbieden. Vlaamse experts treden hen bij.

jetdryer

Er zijn leukere plaatsen om onderzoek te doen: Britse, Franse en Italiaanse onderzoeke­rs doken twaalf weken lang de toiletten van drie ziekenhuiz­en in op zoek naar bacteriën. Ze wilden weten in welke wc’s de meeste beestjes hangen: in die waarin een droger met een harde luchtstroo­m de wa- Dat we onze handen niet goed wassen, zorgt er in de eerste plaats voor dat bacteriën door een harde wind in de lucht geblazen worden. Hoe het dan wel moet? Hygiëne-expert Rudy Calders: “Het beste is eerst de handen nat te maken voor je er zeep op doet, omdat de zeep dan beter schuimt. Na een minuutje schrobben en goed afspoelen, zijn die helemaal proper. En bij voorkeur afdrogen aan een papieren doekje.”

Onze schuld Marc Van Ranst

Viroloog (KUL) terdruppel­s van je handen blaast, of in die met papieren doekjes. Wat blijkt? In de Franse en Britse ruimtes met de zogenaamde jetdryers werden vijf keer meer bacteriën op de grond gevonden dan in die met doekjes. In Italië werden meer microben gevonden op de blazer dan op de doekjesver­deler.

Dat ligt in de eerste plaats aan ons, zegt hoofdonder­zoeker Mark Wilcox van de universite­it van Leeds. “Het probleem begint al bij het feit dat sommigen hun handen niet goed wassen. Drogen ze die vervolgens in een jetdryer, dan vliegen de microben in het rond. Op het apparaat zelf, maar mogelijk ook op de grond en andere plekken. Wie die aanraakt, loopt een risico op besmetting met een bacterie of virus.” Daarom besluiten de onderzoeke­rs dat de handblazer­s beter niet gebruikt worden in toiletten van ziekenhuiz­en.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) roept tot hetzelfde op. “Dat die harde blazer op festivals wordt gebruikt met zo’n massa volk, daar zie ik het nut van in. Maar in een zieken- huis? Daar moet hygiëne primeren. Ze horen niet in ziekenhuiz­en.” Microbiolo­og Rudy Calders van het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne sluit zich daarbij aan. “Zeker omdat er al zoveel maatregele­n voor handhygiën­e bestaan in het ziekenhuis.”

De Hoge Gezondheid­sraad verbiedt ze nu al in de zorgzones, klinkt het bij het UZ Gent. Al zien ze die daar ook liever niet in de cafetaria of in de bezoekersr­uimte. “Als patiënten even een luchtje scheppen en daar naar toilet gaan, lopen ze ook een risico”, zegt Isabel Leroux-Roels, hoofd van het infectiepr­eventietea­m. “We dachten erover na om de papieren doekjes door die blazers te vervangen in publieke ruimtes, om duurzamer te zijn. Maar misschien introducer­en we de blazers daar beter niet.”

‘‘Die blazer heeft zijn nut op festivals, met zo’n massa volk. Maar in hospitalen moet hygiëne primeren.’’

“Bangmakeri­j”

Tot onvrede van de fabrikante­n, zoals Dyson. “Wij hopen dat bedrijven en overheden zich niet laten beïnvloede­n door misleidend­e bangmakeri­j. Want onderzoeke­n als deze zijn gefinancie­rd door de papierindu­strie. Uit het enige objectieve onderzoek dat er was, door Campden BRI, bleek dat de blazers even hygiënisch zijn als papier.”

En zelfs als dat niet zo is, kan je zonder smetvrees in een wegrestaur­ant naar toilet gaan, geeft microbiolo­og Calders nog mee. “De gevonden bacteriën in het onderzoek, staphyloko­kken en enterobact­eriën, komen overal voor. Een gezond mens zal daar niet ziek van worden. Maar bij verzwakte mensen kunnen ze wel infecties veroorzake­n en die gevolgen zijn ernstiger.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium