Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben met pensioen, maar De Muze loslaten lukt me niet”

Legendaris­che jazzkroeg zet bezieler Jan Van den Braak in de bloemetjes voor tachtigste verjaardag

- ILSE PRINSEN

Jan Van den Braak, die vijftig jaar café De Muze op de Melkmarkt uitbaatte, werd gisteren uitgebreid in de bloemetjes gezet. Zijn tachtigste verjaardag kon niet gepaster worden gevierd dan in dit legendaris­che jazzcafé, dat nog steeds zijn stamkroeg is.

Gezeten op zijn vaste plek aan het podium vierde de bezieler van De Muze zondag zijn tachtigste verjaardag. Hij baatte dit café vijftig jaar lang uit en nog steeds is Jan Van den Braak er niet weg te slaan, ook sinds de overname door Joris Vyt vorig jaar.

Het caféperson­eel, zijn vrienden en familie hadden een boel verrassing­en voor hem in petto. Zo was er naast een jazzconcer­t ook een optreden met klassieke liederen door zijn jongste dochter Phaedra. Barman en begenadigd kunstschil­der Stijn ter Braak schilderde bovendien een portret van de oud-cafébaas. Het doek krijgt een plek aan een wand van het café.

“Zo zijn er nog wel meer referentie­s aan Jan te vinden in De Muze”, toont Cris Verhaege, al ruim een kwarteeuw barvrouw in De Muze. “Hij liet ludiek zijn gedenkplaa­t in de vloer inwerken. ‘Laat mijn vrouw, De Muze, verder bestaan’, luidt het opschrift.”

Enkele jaren geleden, na financiële perikelen en een faillissem­ent, hing dit echter aan een zijden draadje. Maar vandaag zijn zowel Jan Van den Braak zelf, herstellen­d van kanker, als zijn geliefde café springleve­nd. “Ik heb de Muze van 1967 tot 2017 uitgebaat maar werkte er voordien als barman”, vertelt Jan. “Maar het is wel de eerste keer dat ik hier mijn verjaardag vier.”

Jan komt nog dagelijks naar De Muze en hij is lang niet alleen. “Dit is mijn tweede thuis”, lacht Yves Ivens, voormalig barman en al twaalf jaar vaste klant. “Ik ben eigenlijk met pensioen maar kan De Muze niet lossen”, voegt Cris Verhaege toe. “En ik heb hier veel

Jan Van den Braak

Oud-cafébaas De Muze meegemaakt. We hebben in de loop der jaren heel wat beroemdhed­en over de vloer gehad. Zo tekende Herman Brood op de bierviltje­s en kwam Julien Schoenaert­s hier vaak stiekem jenevertje­s drinken.”

Ook tal van jazzlegend­es passeerden de revue. “Ik heb hier samen met Jan en met Mike Zinzen een heleboel jazzconcer­ten ingericht”, haalt de 70-jarige Alois Thielemans herinnerin­gen op. “Met klinkende namen als Archie Shepp, Mal Waldron, John Lee Hooker en Dexter Gordon. De Muze is voor mij een jeugdherin­nering, ik was hier zelfs op de openingsda­g in 1964. Ik kom hier nog steeds en de verjaardag van Jan wilde ik zeker niet missen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Jan krijgt van barvrouw Eefje een cadeau voor zijn tachtigste verjaardag. Het schilderij dat vorige week van Jan Van den Braak gemaakt werd en een plekje krijgt in het café.
FOTO PATRICK DE ROO Jan krijgt van barvrouw Eefje een cadeau voor zijn tachtigste verjaardag. Het schilderij dat vorige week van Jan Van den Braak gemaakt werd en een plekje krijgt in het café.
 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ?? De Muze-monument Jan Van den Braak met op de achtergron­d een jazzconcer­t.
FOTO'S ILSE PRINSEN De Muze-monument Jan Van den Braak met op de achtergron­d een jazzconcer­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium