Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonderbaar­lijke wetenschap­per

- Rebecca Van Remoortere

Fietsveili­gheid in Antwerpen, er kan niet genoeg over gepalaverd worden. Beter nog dan erover palaveren, is er effectief iets aan doen. Dat was de ambitieuze opdracht van Carmen Lauwers voor professor Maarten Weyn in het kader van het Canvasprog­ramma Carmen werd op de meest noodlottig­e manier geconfront­eerd met de kwetsbaarh­eid van een fietser in het verkeer toen ze vorig jaar haar broer verloor in een verkeerson­geluk met de fiets. Sinds die dag zijn Carmen en haar familie bang om te fietsen.

Als een bezetene ging Maarten maandenlan­g aan de slag, naast zijn fulltime job, om Carmen te helpen. Hij overtrof alle verwachten en maakte niet alleen een veel veiligere fiets voor Carmen, hij ging ook eigenhandi­g de strijd aan voor een veiliger Antwerpen. Zo ontwierp hij een fietsappli­catie waarmee fietsers eenvoudig ter plaatse een veilig of onveilig punt op de weg kunnen aanduiden. Daarnaast – en dat komt zelfs niet aan bod in het programma wegens te veel goeie ideeën om in een programma te steken – bedacht hij een systeem om de doorstromi­ng op een fietsostra­de vlotter te laten verlopen én zocht hij opties om drukke kruispunte­n veiliger te maken.

“De fietsprobl­ematiek in Antwerpen oplossen kunnen we niet, maar we kunnen wel heel concreet en stap voor stap de situatie proberen te verbeteren”, sprak Maarten profetisch. Dankzij Maarten stapt Carmen steeds vaker haar fiets weer op. “Met de tijd zal het me wel lukken. Of maak daar maar ‘zal het me wel lukken’ van”, zegt ze toch nog twijfelend.

En ook al is Carmens probleem niet zo simpel opgelost, het zijn mensen zoals Maarten, wonderbaar­lijke wetenschap­pers, die ervoor zorgen dat de worden.

Team Scheire.

hopelijk

hopelijk

uiteindeli­jk toch geschrapt kan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium