Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wanneer vroedvrouw­en kasteelher­en worden

Praktijk La Madrugada viert tienjarig bestaan met verhuis

-

De voorbije tien jaar hielpen de vroedvrouw­en van La Madrugada bij de geboorte van meer dan duizend baby’s. Voor het jubileumfe­est werden al die ouders met telg uitgenodig­d voor een drink in het Boekenberg­park, waar de praktijk sinds vorige week huisvest in het kasteel.

Voorlopig is het kasteel van Boekenberg in Deurne de nieuwe uitvalsbas­is voor de vroedvrouw­en van La Madrugada. Zij blijven er zitten tot er een koper wordt gevonden voor het kasteel. De prak- tijk verhuist van de Dokter Van de Perrelei in Borgerhout en wil uiteindeli­jk een pand kopen om permanent in te huizen. Naast het kasteel nodigden de vroedvrouw­en zaterdag alle ouders uit die de voorbije tien jaar bij hen bevallen zijn.

Dat zorgde zaterdag voor een spectacula­ire toeloop van mama’s, papa’s en baby’s in het park. Elk van hen komt gedurende de middag persoonlij­k dag zeggen tegen vroedman Tom Van den Broeck. Bijna als een bekende Vlaming wordt hij langs alle kanten aange- sproken en verwend met cadeautjes. “Onze persoonlij­ke aanpak is onze sterkte”, zegt Tom, die er vanaf het begin bij was. “Bij ons beslist de vrouw zelf over haar lichaam en maakt zij de beslissing­en, niet de dokter. Wij zijn bij de bevalling, maar volgen daarna ook nog op. Op tien jaar tijd merken we dat de psychologi­sche opvolging voor

nieuwe moeders veel belangrijk­er wordt. De ‘Facebookge­neratie’ krijgt nu kinderen, zij zien op sociale media het perfecte plaatje van het moederscha­p en stellen zichzelf in twijfel als het bij hen niet zo vlot loopt. In de toekomst willen we daarom nog nauwer samenwerke­n met psychologe­n.”

“Nog eens bevallen”

Een van de aanwezigen is Els Vrints (32), een mama van drie uit Hove. Haar zwangersch­appen werden grotendeel­s begeleid door de mensen van La Madrugada. “Ik zou bijna nog een kind willen, gewoon om de mensen van La Madrugada nog eens te zien”, lacht de mama. “Hun aanpak is heel persoonlij­k. Mijn eerste bevalling moest onverwacht thuis gebeuren. Gelukkig was de vroedvrouw van La Madrugada snel ter plaatse. Door haar bleef ik kalm en is alles goed verlopen.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Heel wat mama’s, papa’s en kinderen kwamen zaterdag naar het kasteel in het Boekenberg­park in Deurne.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Heel wat mama’s, papa’s en kinderen kwamen zaterdag naar het kasteel in het Boekenberg­park in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium