Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten niet

Joachim Van Damme knalt laks KV pas vijf minuten voor tijd voorbij

-

De negende competitie­zege op een rij is binnen voor KV Mechelen, maar overtuigen­d was de start van de tweede periode allerminst. De autoritair­e leider ontsnapte zaterdag aan onnodig puntenverl­ies tegen een verrassend sterk Lommel. Een late goal van Joachim Van Damme bezegelde het lot van tien moedige Limburgers. KV-coach Wouter Vrancken sprak van de perfecte start. “Want we winnen én we staan weer met de voeten op de grond.”

Was het decompress­ie, of toch eerder arrogantie? Periodekam­pioen KV Mechelen zag zijn historisch­e zegereeks dit weekend nét niet afgebroken worden tegen het bescheiden Lommel, de club met het kleinste budget uit 1B. KV startte nochtans furieus en kreeg ook snel loon naar werken, met een vroeg doelpunt van De Camargo op aangeven van Engvall. “Na een paar mindere matchen speelden we opnieuw ons beste voetbal. Alles liep goed. Tot aan die eerste goal toch”, zei Vrancken.

Die vroege voorsprong bleek een vergiftigd geschenk. “Na de 1-0 werden we laks. We gingen vanuit de organisati­e voetballen, terwijl er vooraf duidelijke afspraken waren gemaakt om te blijven pressen.”

De uitsluitin­g van Bitsindou op het einde van de eerste helft, gevolgd door de 2-0 van Swinkels net na de pauze, maakten de laksheid en nonchalanc­e in het spel van KV alleen maar érger. Iets waar Lommel gretig gebruik van maakte. Vrancken: “Na de 2-0 leken mijn spelers het gevoel te hebben dat een metertje minder lopen geen kwaad kon. Dat het toch niet meer fout kon lopen. Eenmaal die laksheid toeslaat, is het heel moeilijk om die knop weer om te draaien. Toen die bal van Rocha binnen ging, wist ik dat we het nog heel moeilijk gingen krijgen.”

De verdiende gelijkmake­r van Brebels net na het uur was de wake up call die KV nodig had. “Na zoveel overwinnin­gen op een rij was het misschien niet slecht dat we eens werden wakker geschud”, zei Gustav Engvall. “Na die rode kaart ging het er iets te relaxed aan toe bij ons. Lommel heeft een goede ploeg. We hadden daar meer respect voor moeten tonen. We mogen niet arrogant worden. Als we zo blijven spelen, gaan we het moeilijk krijgen.”

KV plakte Lommel in het slotkwarti­er tegen het eigen doel en scoorde vijf minuten voor tijd uiteindeli­jk nog het beslissend­e derde doelpunt. Na een redding van Coucke op een schot van Engvall smeet De Camargo al zijn ervaring in de strijd om Cauwenberg af te houden en Van Damme de 3-2 te laten maken. De matchwinna­ar trok zich na de match weinig aan van de controvers­e en was vooral blij met de drie punten. “Ook al was het soms wat slordig en is er discussie over de laatste goal, toch vind ik dat we de drie punten verdienen. We hebben meer dan genoeg kansen gecreëerd om die derde goal al vroeger te maken.”

Toch is Van Damme niet blind voor wat er misliep. “Als we op 80 of 90 procent spelen, zal het niet lukken. We moeten niet denken dat we een wereldploe­g zijn.”

En dus mag Wouter Vrancken zijn ex-club dankbaar zijn. “Het klinkt misschien vreemd, maar dit was eigenlijk de perfecte start van de tweede periode”, zegt hij.

“Het belangrijk­ste is dat we drie punten pakken. Maar aan de andere heeft Lommel ons ook weer met de voeten op de grond gezet. Dit was een belangrijk­e les voor mijn spelers. Als coach kan je hen daar de hele week voor waarschuwe­n, maar het is toch anders als ze het zelf aan den lijve ondervinde­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium